StoryEditor

Štát firmám: Choďte do Srbska

27.08.2007, 00:00
V roku 1999 poslala Srbská republika tanky do priestorov firmy Galenika, ktorej spoluvlastníkom bola spolu s vládou medzinárodná farmaceutická spoločnosť Valeant. Násilím - po rozhodnutí srbského súdu - firme znížili podiel zo 75 na 25 percent.

Aj po formálnom súhlase Srbska s rozhodnutím Medzinárodného tribunálu, v ktorom Valeant obstál, sa tamojšia výkonná moc vyhla zodpovednosti.
Vládna agentúra Sario v piatok odporučila našim firmám ako krajinu vhodnú na podnikanie práve Srbsko s tým, že investície na srbskom trhu môžu nasýtiť potreby slovenských podnikateľov. Na tamojšom trhu môžeme podľa odporúčania umiestniť energetické, papierenské a strojárske výrobky. "Vychádzame z nedávnych rokovaní našej zahraničnej sekcie," tvrdí hovorkyňa Saria Jana Murínová.
Za ochranu záujmov Srbska sa nedávno v súvislosti s prijatím medzinárodnej rezolúcie o Kosove vyjadril premiér Robert Fico. Slovensko okrem toho na rozvoj tejto krajiny vyčleňuje peniaze zo štátneho rozpočtu.
Podľa zoznamov Heritage či štúdie Nadácie F.A. Hayeka však tento kedysi najväčší balkánsky štát nemá určený ani index ekonomickej slobody. Správa srbského veľvyslanectva, naopak, hovorí, že v krajine je desať slobodných ekonomických zón, v ktorých pre firmy platia daňové či znížené poplatky.

01 - Modified: 2003-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Číslo
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 21:33