StoryEditor

Väčšina svedkov v kauze vraždy pápayovcov sa súdu znova vyhla

13.06.2007, 15:57
Autor:
SITASITA

Väčšina svedkov v kauze vyvraždenia pápayovcov sa ani dnes pred senát Krajského súdu v Trnave nedostavila. Z 11 prišli len dvaja, pričom jeden z nich svedčil v prospech obžalovaného Szilárda R. vo veci inej vraždy, ktorá sa odohrala po masakre gangu. Potvrdil mu alibi počas streľby na vozidlo s posádkou pápayovcov. Incident si vtedy vyžiadal jedného mŕtveho.
Stolár Ladislav K. sa vyjadril, že v tom čase pracoval v byte Szilárda R. Ten mu mal asistovať pri kladení parkiet v obývačke. Na otázku prokurátora, prečo túto výpoveď neposkytol bezprostredne po udalosti, povedal, že ho kontaktoval otec obžalovaného až s odstupom času. "Čítal som noviny, no až po stretnutí s ním, keď bol Szilárd R. vo väzbe, som bol oslovený, či budem ochotný potvrdiť tieto fakty," dodal. Sám políciu nevyhľadal. Pochybnosti sudcu, ktorý chcel vedieť, či ho niekto na výpoveď nahováral, svedok vylúčil.
Hlavné pojednávanie bude pokračovať vo štvrtok. Vypovedať majú deviati svedkovia. Zatiaľ sa dvaja z nich ospravedlnili. Pred senát sa doposiaľ nepostavili viacerí predvolaní. Predseda senátu to chce riešiť poriadkovou pokutou, prípadne predvedením políciou.
Počas masakry v dunajskostredskom bare Fontána padlo v roku 1999 v marci 113 výstrelov a zahynulo desať ľudí. Prípad nemá obdobu v histórii slovenskej kriminalistiky. Od vlaňajšieho mája rieši súd celý prípad nanovo. Dva senáty už boli z tohto procesu vylúčené pre zaujatosť. Údajný objednávateľ vraždy Ľudovít S. pred spravodlivosťou uniká, rovnako ako dvaja po rusky hovoriaci strelci. Obžalovaní Szilárd R., Csaba R. a Richard V., stíhaní za spolupáchateľstvo na príprave trestného činu, trvajú na svojej nevine a na tom, že proces je vykonštruovaný. Všetci sú stíhaní na slobode, pretože im uplynula zákonná lehota väzby. Jeden z obžalovaných, Arpád S., v máji 2005 tragicky zahynul pri dopravnej nehode.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 06:24