StoryEditor

Kaliňák dá odtajniť zmluvy na vybudovanie siete SITNO

05.02.2008, 14:49
Autor:
SITASITA
Minister vnútra Robert Kaliňák dá odtajniť zmluvu na výstavbu rádiokomunikačnej siete štátnej správy SITNO, ktorú podpísal rezort pod vedením Vladimíra Palka s firmou EADS.

Informoval o tom dnes šéf rezortu vnútra poslancov brannobezpečnostného výboru. Projekt sa začal realizovať v roku 1997. V roku 2003 sa počas ministrovania Vladimíra Palka výstavba zastavila na tri roky s odvolaním sa na nedostatok finančných prostriedkov. Podľa Kaliňáka však peniaze k dispozícii boli a za zastavením prác bolo podľa neho zjavne niečo iné.
Kaliňák ďalej kritizoval predchádzajúce vedenie, že nepodpísalo nové zmluvy, ale situáciu riešilo dodatkom k pôvodnej zmluve. Takto upravenú zmluvu podľa ministra spochybnil aj Úrad pre verejné obstarávanie. "Keďže úrad nemôže skúmať túto zmluvu dopodrobna s tým, že predchádzajúce časti zmluvy boli v utajení, rozhodli sme, že túto zmluvu odtajníme, aby všetci vedeli, akým spôsobom sa projekt SITNO staval a akým spôsobom bol nakoniec dodatkom predražený," povedal minister.
Dnešné rokovanie výboru inicioval poslanec za KDH Vladimír Palko. Už v novembri minulého roka obvinil rezort, že do projektu budovania komunikačnej siete SITNO presadzuje nasilu vstup akciovej spoločnosti Pramacom-Slovakia. Argumentoval pritom komunikáciou medzi spoločnosťou Pramacom a EADS. Kaliňák oponoval, že rezort s touto firmou nemá v súčasnosti zmluvný vzťah pri budovaní SITNA. Samotná kritika exministra prišla podľa Palka v čase, keď rezort zmluvu s firmou EADS vypovedal a zmluva stratila platnosť. Tému rokovania spochybnil aj šéf výboru Rudolf Pučík. "Korešpondencia dvoch súkromných firiem má byť predmetom konania výboru pre obranu a bezpečnosť?" opýtal sa a poznamenal, že očakával, že Palko prinesie niečo relevantné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 10:16