StoryEditor

SR a ČH sa dohodli na podmienkach rozvojovej spolupráce

02.08.2007, 16:48
Autor:
SITASITA

Dohoda o rozvojovej spolupráci medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Republiky Čierna Hora (ČH) je názov dokumentu, ktorý zakotvuje spôsob a podmienky poskytovania rozvojovej pomoci ČH. Hlavným nástrojom pomoci Slovenska Čiernej Hore bude Národný program oficiálnej rozvojovej pomoci. Od ČH sa v dohode požaduje, aby slovenskú rozvojovú pomoc využívala efektívne, prijala opatrenia proti zneužitiu poukázaných prostriedkov a garantovala, že podmienky, za ktorých boli fondy poskytnuté, zostanú neporušené. Dohoda sa uzatvára na tri roky, každá zo zmluvných strán ju môže vypovedať so šesťmesačnou výpovednou lehotou. Materiál je v súčasnosti v pripomienkovaní.
Finančné prostriedky sa budú ČH poskytovať podľa slovenských predpisov v oficiálnej mene poskytovateľa a výlučne na vopred schválené projekty. Tovary a služby poskytované slovenskými organizáciami podľa tejto dohody budú oslobodené od cla, daní a akýchkoľvek iných poplatkov v krajine príjemcu. Tovar sa stane majetkom ČH. Výška oficiálnej rozvojovej pomoci a konkrétne podmienky jej poskytovania budú dohodnuté vo Finančnom memorande, ktorého text sa musí priamo odvolávať na túto dohodu.
Republika ČH musí podľa dohody informovať Slovensko prostredníctvom jeho veľvyslanectva v Belehrade o každej mimoriadnej situácii alebo o núdzovom stave v krajine. Slovensko môže z bezpečnostných dôvodov vydať konkrétne pokyny pre svoj personál a teda aj príkaz na opustenie ČH, ak to ohrozí bezpečnosť Slovákov alebo plnenie projektových úloh. Republika ČH znáša všetky riziká, ktoré súvisia s aktivitami podniknutými v rámci tejto dohody a slovenskému personálu musí zabezpečiť všetky doklady potrebné na vstup do krajiny a slobodný pohyb v nej.
Pri plnení ustanovení dohody bude každá zo zmluvných strán používať logo oficiálnej rozvojovej pomoci SR bez akýchkoľvek predchádzajúcich konzultácií alebo schválenia. Finančné prostriedky, ktoré ČH od nás dostane v rámci Národného programu oficiálnej rozvojovej pomoci, nesmie ČH použiť na úhradu daní, ciel a poplatkov, ktoré s nimi súvisia. V prípade, ak ČH nepoužila finančné prostriedky na dohodnutý účel, je povinná ich vrátiť SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 12:22