StoryEditor

NBA: Po 11 rokoch rozhodne o šampiónovi zápas č.7, Pistons prekazili korunováciu

22.06.2005, 10:42
Autor:
TASRTASR

Korunovácia šampióna zámorskej basketbalovej NBA sa v noci na stredu na palubovke texaskej SBC Centre ešte nekonala. Domáce San Antonio Spurs prehralo v šiestom zápase finálovej série s obhajcom titulu Detroitom Pistons 86:95, stav série sa vyrovnal na 3:3 a rozhodujúci siedmy zápas znamenajúci rozlúsknutie tajničky o mene víťaza sa tak v noci piatok tiež hrá v San Antoniu (3.00 h.).
Dvaja poslední víťazi prestížnej profisúťaže opäť ukázali urputný defenzívny basketbal so šťastnejším koncom pre hostí. Tí, v sérii mierni outsideri, boli pred zápasom číslo šesť vo veľmi zložitej situácii. Hrdí Pistons v meste sv. Antona nevyhrali ani raz od roku 1997, v predchádzajúcom súboji doma prehrali 95:96 po predĺžení a okrem toho až v 16 z 23 prípadov v histórii finálového boja sa víťaz piateho zápasu po nerozhodnom stave 2:2 nakoniec tešil aj z celkového prvenstva. Zverenci kouča Larry Browna však zachovali pevné nervy, duel na hrane eliminácie zvládli bravúrnym spôsobom a prvýkrát od roku 1994 tak budú fanúšikovia napätí až do posledného zápasu číslo sedem. A Detroit teraz bude určite zúrivo bojovať o šancu stať sa vôbec prvým tímom v histórii ligy, ktorý by vyhral dva posledné zápasy série na palubovke súpera.
Brownovo sté víťazstvo v dueli play off, ktorým na treťom mieste historických tabuliek vyrovnal zápis Reda Auerbacha, sa nerodilo ľahko. Po prvej štvrtine bol stav absolútne vyrovnaný 23:23, v polčase viedli domáci o bod - 47:46. Počas prvých troch štvrtín sa vedenie prelievalo na obe strany až 23-krát a sedemkrát sa stav vyrovnal. Na začiatku posledného dejstva ale hostia získali sedembodový náskok a jeho efektívne udržiavanie rozhodlo. Pistons spočiatku držal trojkovými pokusmi Chauncey Billups, celkovo premenil päť z ôsmich úspešných striel obhajcu spoza oblúka a spolu zaznamenal 21 bodov. Koncertoval však najmä Richard Hamilton, s 23 bodmi najlepší strelec zápasu a výdatne obom sekundoval so 16 bodmi ešte Rasheed Wallace. "Nedali sme na stávky. Mnoho ľudí si myslelo, že dnes večer vypadneme z hry, mali všetko pripravené, no my si tu ešte vo štvrtok zahráme pop," povedal Wallace. O charaktere a nezlomnej vôli Brownovcov svedčia aj do bodky naplnené pokyny kouča v posledných sekundách, ktoré zachytili pri jednom z posledných technických timeoutov zápasu ruchové mikrofóny: "Vyhrajte každú loptu, získajte každý doskok. Viete kto sme, vieme na čo máme."
Domáci v tejto sezóne prehrali pred vlastným publikom (tradične vypredané) iba piaty z 51 zápasov. Kľúčovým faktorom sa ukázala kontrola lopty, straty v neprospech Spurs, slabá trojková úspešnosť domácich (8/28) a tiež neschopnosť Bruca Bowena ustrážiť Hamiltona. Dvojnásobný MVP finále Tim Duncan síce spolu s Argentínčanom Manu Ginobilim zaznamenal 21 bodov, pričom pridal i 15 doskokov, v kľúčových momentoch, kedy sa lámal chlieb ho však nepodporili spoluhráči.
Larry Brown, tréner Detroitu: "Dnes sa nám darilo premieňať trojkové pokusy a súperovi to nevychádzalo. Z našej lavičky prichádzali hráči, ktorí odohrali veľa kvalitných minút. A o tomto celom tento tím vôbec je. Sami sme sa dostali do situácií, kedy priamo čelíme vyradeniu, a preto nám nezostáva iná možnosť, iba ísť a čeliť im."
Gregg Popovich, tréner San Antonia: "Darila sa im streľba, mali vysokú úspešnosť. I preto sú šampióni NBA a my musíme počítať s tým, že sa im bude strelecky dariť."

Finále NBA, 6. zápas:
SAN ANTONIO - DETROIT 86:95 (23:23, 24:23, 20:25, 19:24)
Zostavy a body:
Spurs: Duncan 21, Ginobili 21, Parker 15, Bowen 6, Mohammed 4, (Barry 11, Horry 8, Udrih). Tréner: Gregg Popovich.
Pistons: Hamilton 23, Billups 21, R. Wallace 16, Prince 13, B. Wallace 8, (McDyess 10, Hunter 4, Arroyo). Tréner: Larry Brown.
Rozhodcovia: Crawford, Fryer, Salvatore, fauly: 18:21, TH: 16/26 13/19, trojky: 8/28 - 8/17, bloky: 2:8, doskoky: 43:40, 18.797 divákov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:30