StoryEditor

Dostihy: Piaty veniec s modrou stuhou vybojoval zverenec Maria Hofera

18.07.2005, 10:21
Autor:
TASRTASR

Vyše osemtisíc divákov prišlo v nedeľu na bratislavský hipopdróm v Starom háji, aby na vlastné oči zhliadli priebeh 13. slovenského derby (Listed, 3kž, 2400 m, 1,9 milióna Sk). V zornom poli pred štartom mali najmä dva kone nemeckého hnedáka Rosenblatta (dž. Peter Heugl, GestüWittekindshof) a amerického tmavého hnedáka George Wafera, ktorý z Los Angeles do Šamorína po tridsať hodín trvajúcej namáhavej ceste lietadlom a automobilom.
Zo štartovacieho stroja vybehlo štrnásť trojročných žrebcov, z ktorých sa hneď ujal vedenia Baggio. S malým odstupom za ním cválal Rosenblatt, ktorý sa pokúšal o druhý triumf v derbý (pred štrnástimi dňami vyhral maďarské dostihy o modrú stuhu v Budapešti). Niekoľko koní z českých stajní chcelo zase opraviť svoje nelichotivé výsledky z českého ekvivalentu, ktorý vzhľadom na pomalé tempo nemalo presnú vypovedaciu hodnotu.
Už štyristo metrov po štarte zahučal hipodróm od prekvapenia. Američan George Wafer nepokračoval v cvale po dráhe, ale namieril si to k stajniam. Podľa trénera Ramazana Tuguševa žrebec bol unavený z dlhej cesty a psychicky sa nevyrovnal s novým prostredím.
Dlho na čele pola cválal Baggio (dž. Paul Edderi, Wrbna Racing), ale v záverečnom oblúku ho opustili sily. Bolo to v čase, keď reprezentanti slovenských stajní Rainbow Dash (dž. Jaroslav Línek, MPL Racing) a Tempeltänzer zvyšovali akceleráciu a začali sa tlačiť do popredia. Baggio však zapríčinil nepríjemnú kolíziu, ktorá slovenské kone pribrzdila, čo ich potom stálo lepšie konečné umiestnenie.
Rosenblatt so súpermi nemal problémy a v cieľovej rovine sa od nich poľahky odpútal. Vyhral isto o 3 ľ dlžky pred nenápadne cválajúcim Set In Motiionom (dž. D.R. MvKeown, Pegas Znojmo) a Vetom (dž. Dušan Andrés, DC Zámrsk), pričom vycválal aj tretí najrýchlejší čas v histórii derby 2:29,61,min. Rosenblat je piatym víťazom Slovenského derby z tréningovej centrály krefeldského trénera Maria Hofera (predtým už pripravil White vina, Lonanga, Muskatsturma a Siberiona).
Medzi štrnástimi žrebcami sa nestratilo ani kvarteto reprezentantov slovenských stajní. Tempeltänzer (dž. Petr Kubík, OMS) sa umiestnil na tabuli (5.) a zarobil 205.000 Sk, kolíziou poškodený Rainbow Dash (dž. Jaroslav Línek, MPL Racing) skončil šiesty, jediný slovenský odchovanec Vadual (dž. Jan Korpas, Stajňa Vadual) ôsmy a Mideros (dž. Zsenko Šmida, MPL Racing) desiaty.
"V takej silnej konkurencii, aká sa zišla v tohtoročnom derby, sú umiestnenia našich koní malou senzáciou," konštatoval spokojný šéf bratislavského hipodrómu Marián Šurda. Hrdinom nedeľňajšieho dostihového popoludnia boli kone trénované Františkom Holčákom vo Veľkých Karloviciach, ktoré vyhrali tri medzinárodné dostihy Scyris triumfoval na šprintérslkej Cene Mysa (1000 m), Ecologically Right prekvapujúco vyhrala Cenu Pat´s Music (2000 m) a veterán Tribal Instinct si už po tretí raz dobehol po prvenstvo v Bratislavskej míli (1600 m). Vlaňajšie víťazstvo v Zlatom pohári (2600 M) obhájil jediný držiteľ slovenskej trojkoruny Tankred.
Diváci z mítingu odchádzali domov veľmi spokojný, lebo videli hodnotný turf a zabavili sa aj na pestrom kultúrnom a spoločenskom programe.
Víťazi nedeľňajších dostihov: I. ERLKÖNIG (dž. Z. Šmida, Stajňa Nikola, SR), II. MYSTERRO (dž. M. Srnec, K-K Metal, ČR), III. SCYRIS (dž. P. Krowicki, Dr. Charvát, ČR), IV. TANKRED (dž. Paul Eddery, Wrbna Racing, ČR), V. EOLOGICALLY RIGHT (M. Havelková, PRO-SPECS, ČR), VI. TRIBAL INSTINCT (dž. P. Krowicki, Dr. Charvát, ČR), VII. (Slovenské derby): 1. ROSENBLATT (dž. P. Heugl, Gestüt Wittekindshof, Nemecko), 2. Set In Motion (dž. D.R. McKeown, Pegas Znojmo, ČR), 3. Veto (dž. D. Andrés, DC Zámrsk, ČR),VIII. PATTON (dž. J.. Kovařík, CRB Racing, ČR), IX. BORODIN (am. Š. Budovič, Farby-laky Holíč, SR).
jg la

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:43