StoryEditor

Teleskopický žeriav ako "inteligentný skladník"

23.05.2005, 00:00

Najväčší automatizovaný sklad ocele v strednej Európe, umožňujúci skladovať približne 3 500 ton konštrukčnej, legovanej a antikorovej ocele a denne vyskladniť až 40 ton materiálu, postavila firma G+S Meteal v areáli bývalej drviacej linky Kovošrotu v Kladne. Moderná hala s plochou 1 500 m2 umožňuje uloženie 2 496 paliet s materiálom do dĺžky 3 m do stromčekových regálov. Je vybavená špeciálnou manipulačnou technikou pre rýchly prístup k skladovým položkám a jednoduchú manipuláciu s prijímaným a vydávaným materiálom. Hlavnou manipulačnou jednotkou, plniacou funkciu 7 regálových zakladačov, je plne automatický stohovací teleskopický žeriav s vidlami, vybavenými komponentmi, umožňujúcimi plniť vysoké nároky na pojazdové a zdvihové rýchlosti. Na využitie týchto rýchlostí je žeriav vybavený systémom odmeriavania polohy v 3D v priestore skladu.

Technické parametre
Firma ITECO vyrobila žeriav s týmito parametrami: nosnosť na vidlách žeriavu 5 000 kg, rozpätie 28 m, rázvor 4,4 m, pojazdová rýchlosť žeriavu medzi regálmi je 60m/min., rýchlosť mačky 20m/min., rýchlosť otočenia 1 ot./min., všetky pojazdy majú plynulú reguláciu.
Žeriav je dvojnosníkového typu so špeciálnou mačkou nesúcou otočne uložený teleskop, ktorého pracovným nástrojom je traverza s vidlami. Pre informáciu o hmotnosti na vidlách je žeriav osadený obchodným vážením, obsluhe sa hmotnosť zobrazuje na veľkom displeji, ktorý je umiestnený na moste žeriavu. Žeriav obsluhuje stromčekové regály, v ktorých je materiál uložený v špeciálnych kazetách pre materiál s dĺžkou 3 a 6 m. Okrem toho žeriav komunikuje s tromi manipulačnými stolmi zabezpečujúcimi príjem materiálu do skladu a výdaj požadovaného množstva materiálu zo skladu. V tomto priestore sa pohybuje obsluha skladu využívajúca na riadenie a kontrolu plnených príkazov dva pulty s terminálmi. Vstup a výstup materiálu z haly zabezpečujú kamióny. Materiál medzi manipulačnými stolmi a kamiónmi premiestňuje jednonosníkový žeriav vybavený dvoma kladkostrojmi s nosnosťou 5 000 kg a traverzou na uchopenie bremien s dĺžkou 6 m.

Systém riadenia
Riadenie stohovacieho žeriavu je v dvoch rovinách. Prvú predstavuje PLC automat, ktorý sa nachádza v rozvádzači na žeriave. Zabezpečuje ovládanie frekvenčných meničov jednotlivých pohybov, snímanie polohy žeriavu a zdvihu prostredníctvom rotačných polohových senzorov a zisťovanie stavu koncových vypínačov. Druhou je počítač v dozorni, ktorý slúži na vytváranie a editáciu povelových súborov na činnosť žeriavu pri práci na jednotlivých zákazkách, na prehľadné zobrazovanie stavu materiálu v sklade a na tlač výpisov a štítkov označujúcich obsah palety. Počítač PC v dozorni a riadiaci PLC systém žeriavu sú vzájomne prepojené prostredníctvom pomocného PLC automatu v dozorni, ktorý zároveň slúži ako prípojný bod pre pulty miestneho ovládania na ploche skladu.
Prenos dát medzi žeriavom a pomocným PLC automatom prebieha bezdrôtovou sériovou linkou riadiacou prvky žeriavu v dozorni a na ploche skladu komunikujú po sériových linkách. V poloautomatickom a manuálnom režime sú povely pre žeriav odovzdávané obsluhou prostredníctvom vysielača rádiového diaľkového ovládania.

Vlastná logistika
Hutnícky materiál dopravujú kamióny do priestoru skladu, kde sa skladá na prijímaciu plochu pomocou jednonosníkového žeriavu. Každý z uskladňovaných materiálov je najprv pomocou jednoduchého postupu umiestnený v databáze skladu na vopred vybrané miesto, kam ho žeriav navezie -- obsluha vytvára povelový súbor pre činnosť žeriavu.
V priebehu realizácie bolo nutné vyriešiť spôsob, ako uľahčiť obsluhe skladu spoluprácu s obslužným programom žeriavu. Pri práci s počítačom v dozorni môže obsluha využívať grafické rozhranie programu, ktoré prehľadne na monitore zobrazuje rozmiestnenie materiálu na ploche skladu, v regáloch a na paletách. Program ponúka i možnosť vyhľadávania podľa kritérií (materiál, paleta atď.); na zjednodušenie zadávania ponúka predvolené hodnoty pre vlastnosti materiálov a paliet z používateľsky definovaných databáz. Pri rozmiestňovaní materiálov na mape skladu sa robí zároveň kontrola správneho umiestnenia materiálu vzhľadom na povolené zaťažovanie regálov, ak je materiál pri zadávaní do počítača v regáli rozmiestňovaný nepovoleným spôsobom, je obsluha už vopred upozornená farebným odlíšením regálu na mape skladu tak, aby mohla okamžite zmeniť rozmiestnenie paliet. Informácie o požadovanom rozložení materiálu v stojanoch sú ukladané ako povelové príkazy pre žeriav vo forme tzv. zákaziek.
Pri vyskladňovaní materiálov, na základe konkrétnych objednávok od zákazníkov, sú na počítači vytvárané zákazky, obsahujúce zoznam paliet, ktoré majú byť vyvezené zo skladu na manipulačné toky. Pri zostavovaní zákazky na vyskladnenie materiálu obslužný program opäť ponúka možnosť využitia vyhľadávaných funkcií podľa zadaných kritérií (číslo palety, materiál, množstvo materiálu v palete atď.). Výsledkom je opäť zložený povelový príkaz pre každú jednotlivú zákazku.
Obslužný program dovoľuje zadať i špeciálne príkazy -- napr. povel na presunutie materiálu medzi stojanmi v rámci skladu, ďalším povelom vykonáva inventúru v zadanom rozsahu stojanov v sklade (žeriav zdvihne paletu s materiálom a porovná údaje v databáze).
Zákazky typu "uskladnenie" a "vyskladnenie" uložené v počítači v dozorni je možné zobraziť na termináli ovládacích pultov. Na pulte si obsluha žeriavu následne vyberie manipulačný stôl a zákazku, ktorá sa bude na zvolenom stole spracúvať. Žeriav vykonáva podľa parametrov povelového súboru navážanie alebo vyváženie jednotlivých paliet s prihliadnutím na priority zadané pri vytváraní povelového súboru (napr. vyváženie podľa polohy, podľa materiálu a pod.).
Požiadavky na maximálnu kapacitu skladu neovplyvnili len rozmiestenie a vyhotovenie regálov v regálovej zóne. Boli zároveň limitujúcim faktorom pre presnosť všetkých pohybov žeriavu v trojrozmernom priestore skladu -- napr. šírka uličky poskytuje medzeru len 12 cm medzi traverzou a regálom.
Štandardné bezpečnostné prvky, ktoré sú súčasťou každého žeriavu, museli byť doplnené množstvom ďalších, ktoré zaručujú zdvojenú kontrolu polohy mosta, mačky, zdvihu a vidlíc. Súčasne boli na žeriav osadené snímače, ktoré zabezpečujú skutočnú polohu vidlíc k regálom a manipulačným stolom. Na vybraných miestach sú pohyby žeriavu rýchlostne obmedzené alebo je tu pohyb úplne zakázaný tak, aby nedošlo ku kolízii žeriavu s ostanými časťami technológie. Doplnenie automatizačných prvkov a vytvorený softvér tak premenili stohovací teleskopický žeriav ITECO na "inteligentného skladníka", ktorý materiál automaticky vynáša z regálov na manipulačné stoly a pomáha s jeho výberom pre jednotlivé zákazky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/strojarsky-veltrh, menuAlias = strojarsky-veltrh, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 20:39