Reuters
StoryEditor

Svetová ekonomika zrýchli. Pozrite sa, aký bude rast v jednotlivých krajinách a oblastiach

24.07.2017, 07:56
Autor:
ČTKČTK
Oproti aprílu zhoršili odhady pre Spojené štáty a zlepšil vyhliadky rastu v krajinách eurozóny.

Svetová ekonomika tento rok zrýchli tempo rastu na 3,5 percenta a budúci rok porastie ešte mierne rýchlejšie. Uviedol to Medzinárodný menový fond v dnešnej aktualizácii Svetového ekonomického výhľadu a potvrdil tým globálne predpovede svojej jarnej prognózy. Fond ale oproti aprílu zhoršil odhady pre Spojené štáty a zlepšil vyhliadky rastu v krajinách eurozóny.

"Oživenie globálneho rastu, ktoré sme predpovedali v apríli, je teraz na pevnejšom základe; teraz už nemáme žiadnu pochybnosť, že svetová ekonomika nabrala na sile," uviedol k najnovšiemu výhľadu hlavný ekonóm MMF Maurice Obstfeld.

Odhad svetového rastu za minulý rok fond mierne zvýšil na 3,2 percenta z aprílových 3,1 percenta, predpoveď pre budúci rok ponechal na úrovni 3,6 percenta. Vyspelé ekonomiky tento rok zrýchlia celkovo rast na dve percenta z vlaňajších 1,7 percenta a výkon rozvíjajúcich sa trhových ekonomík sa taktiež zlepší na 4,6 percenta.

Nezmenený globálny výhľad maskuje rozdielny vývoj v hlavných oblastiach sveta. Pre USA fond znížil tohtoročnú predpoveď o 0,2 percentuálneho bodu na 2,1 percenta a rovnaké tempo predpovedá aj pre rok 2018 oproti aprílovej prognóze 2,5 percenta. Podľa MMF sa v tom odráža ústup od pôvodného predpokladu, že vláda Donalda Trumpa podporí ekonomický rast zvýšenými rozpočtovými výdavkami. Oba nové odhady však zostávajú výrazne nad slabým minulým výkonom 1,6 percenta.

Eurozóna si naopak povedie lepšie, než fond na jar predpovedal. Tento rok porastie tempom 1,9 percenta oproti aprílovému odhadu 1,7 percenta a budúci rok spomalí miernejšie, než sa čakalo. Zlepšením odhadov pre krajiny eura reaguje fond na prekvapivo dobrý výkon popredných západoeurópskych ekonomík v prvom štvrťroku.

MMF mierne zlepšil aj predpovede pre Japonsko, Čínu a Kanadu. Odhad pre tento rok naproti tomu znížil pre Britániu, ktorej ekonomika rástla v prvom štvrťroku pomalšie, než sa čakalo.

Z rizík, ktoré by poslednú prognózu mohli narušiť, menoval Obstfeld najmä možné problémy v dôsledku sprísňovania menovej politiky vo vyspelých krajinách. Centrálne banky by tak podľa MMF mali s ohľadom na naďalej slabé inflačné tlaky postupovať v tomto smere opatrne.

Ďalším rizikom by podľa fondu mohol byť pokračujúci rýchly rast úverov v Číne, ktorý zvyšuje riziká pre finančnú stabilitu. Tretím zdrojom rizík sú podľa fondu protekcionistické kroky a reakcie na ne.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Globálnu ekonomiku zatieňujú mračná vojen 02 - Modified: 2024-04-16 17:49:41 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond zhoršil odhad rastu ekonomiky eurozóny. Dôvodom sú Nemecko a Francúzsko 03 - Modified: 2024-04-19 12:14:40 - Feat.: - Title: Maďari predbehli Slovákov v kvalite života. Prečo sú horšie ako my už len tri európske krajiny? (+ grafy) 04 - Modified: 2024-04-02 18:00:00 - Feat.: - Title: Aký má dvojpercentný rast vplyv na ekonomiku 05 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Najslabšie články svetovej ekonomiky sa dajú do poriadku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:56