StoryEditor

Fico vymenoval Jahnátka: Nie je tajomstvom, že stabilné ceny energií vždy svedčili mojim vládam

25.07.2017, 13:01
Autor:
TASRTASR
Premiér prisľúbil, že bude pravdepodobne žiadať ministerstvo financií, aby posilnilo niektoré položky rozpočtu regulačného úradu.

Ľubomír Jahnátek patrí k prúdu ľudí, ktorí sa vždy hlásili k regulačnému rámcu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico (Smer-SD) pri uvedení Jahnátka do funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Jahnátka za šéfa regulačného úradu v pondelok (24.7.) odobrila vláda.

"Pán predseda Jahnátek pôsobil v mojej prvej vláde ako minister hospodárstva a bol pri tvorbe veľmi dôležitej legislatívy, ktorá sa týkala bezprostredne tohto úradu. Rovnako bol na čele tímu, ktorý pripravoval tzv. tretí energetický balíček, ktorý sa realizoval v rokoch 2010 až 2012. Pre mňa je najpodstatnejšie, že je to predstaviteľ prúdu politikov, odborníkov, ktorí sa vždy hlásili k silnému regulačnému rámcu," priblížil predseda vlády.

Podľa Fica "nie je žiadnym tajomstvom, že stabilné ceny energií vždy svedčili mojim vládam". "Tak ako platí, že najlepšie hospodárske výsledky táto krajina dosahuje vtedy, keď je Smer-SD vo vláde, tak platí, že najstabilnejšie ceny, pokiaľ išlo o plyn, elektrinu, boli v čase, keď vo vláde bol Smer-SD. A je to určite preto, že sme rešpektovali a využívali výhody silného regulačného rámca," zdôraznil.

"Nemôžem mať žiadne požiadavky na pána predsedu ÚRSO, pretože toto je nezávislý úrad. Mám však prosbu, nejakú predstavu. Tá predstava, prosba spočíva v tom, aby úrad maximálne využíval možnosti, ktoré regulačný rámec tomuto úradu dáva. Aby sa úrad riadne pozeral na všetky nákladové položky, ktoré firmy dávajú do cenových návrhov, či už ide o cenu plynu alebo o cenu elektrickej energie, ale aj o cenu iných komodít, o ktorých tento regulačný úrad rozhoduje," povedal.

Nezávislosť úradu podľa Fica znamená, že určité výkyvy na energetických trhoch, ktoré nemožno ovplyvňovať, nevie ovplyvniť ani samotný úrad. "Sú tu však možnosti, kedy úrad môže veľmi jasne garantovať stabilné ceny. Preto prosba, opakujem prosba, pretože pokyny tu neprichádzajú do úvahy, je, aby tieto možnosti, ktoré regulačný rámec dáva, boli v maximálnej možnej miere využité," doplnil premiér.

Premiér prisľúbil, že bude pravdepodobne žiadať ministerstvo financií, aby posilnilo niektoré položky rozpočtu regulačného úradu. "V tomto duchu bude mať predseda ÚRSO moju plnú podporu, pretože mám záujem, aby mal úrad splnené všetky technické, personálne, ako aj finančné predpoklady na výkon svojej funkcie," dodal Fico.

01 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 02 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 03 - Modified: 2024-04-16 14:11:36 - Feat.: - Title: Fico hovorí a koná ako geopolitický analfabet, kritizuje PS 04 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 05 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:32