StoryEditor

Jahnátek pomenoval tri veci, ktoré treba na regulačnom úrade rýchlo vyriešiť

25.07.2017, 13:27
Autor:
TASRTASR
Jahnátka za šéfa regulačného úradu v pondelok odobrila vláda.

Novovymenovaný predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomír Jahnátek plánuje regulačný úrad viac otvoriť verejnosti. Jahnátek to dnes povedal pri svojom uvedení do funkcie šéfa ÚRSO premiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Jahnátka za šéfa regulačného úradu v pondelok (24.7.) odobrila vláda.

"Mojou predstavou je otvoriť ÚRSO trochu verejnosti. Doteraz to bol skôr zakrytý úrad, o ktorom nikto veľa nevedel. Niekedy boli neželané prekvapenia, najmä v poslednom polroku. Myslím si, že by sme mali viac komunikovať aj s verejnosťou, mali by sme viac dávať na rady podnikateľov, ktorí chcú mať predvídateľné ceny (energií), lebo si robia svoje podnikateľské zámery. Nemôžu byť prekvapení z roka na rok, ako sa menia ceny. To je všetko robota, ktorú si budeme postupne rozoberať na pôde ÚRSO s jeho príslušnými odbormi," priblížil nový predseda ÚRSO.

Jahnátek podľa svojich slov v najbližšom období "má tri základné veci, ktoré bude treba v krátkom čase doriešiť, lebo utekajú termíny". "ÚRSO vydalo návrhy troch vyhlášok na výpočet cien, konkrétne pre elektrinu, vodu a teplo. Bohužiaľ, nedodržali povinnosť zo zákona, to znamená, že nie je u nich (vyčíslený) ekonomický dosah a dosah na jednotlivé skupiny odberateľov. Jedným z mojich prvých krokov teda bude, že tieto vyhlášky dám stiahnuť. Pripravia sa (nové) v zmysle zákona alebo sa nájde iné riešenie. V žiadnom prípade nebudem suplovať lajdáckosť niekoho iného," povedal.

"Po druhé, vláda vyčlenila, myslím, 1,8 milióna eur na preverenie majetku firiem, ktorý vstupuje do výpočtu regulovaných cien. Bolo to platené zo štátnych prostriedkov. Nikto nevie, ani ja, ako dopadla táto analýza. Výsledok bol, že sa nám po analýze, ktorá mala znamenať zlacnenie cien energií, ceny zdvihli pre niektoré skupiny odberateľov. Toto musíme veľmi rýchlo doriešiť," podčiarkol.

Ako tretí krok chce nový šéf ÚRSO "spriehľadniť a roztiahnuť organizačnú štruktúru regulačného úradu, aby tvorba cien nebola vecou len príslušného odboru ÚRSO a predsedu úradu, ale aby existoval nejaký medzičlánok, ktorý bude vidieť do tvorby cien energií". "Tvorba cien by nemala byť Pandorina skrinka, z ktorej niečo vylezie, ale aby ceny boli dopredu diskutovateľné. Každý by mal vedieť, 'o čom to bude'. Toto budú prvé tri rýchle kroky, potom bude nasledovať ďalšia agenda," dodal Jahnátek.

01 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 02 - Modified: 2024-03-20 10:35:26 - Feat.: - Title: Viac kompetencií pre Holjenčíka. Vláda odsúhlasila zmeny v energetických zákonoch 03 - Modified: 2024-02-22 13:02:39 - Feat.: - Title: Regulačný úrad predložil novelu energetických zákonov, chce zvýšiť svoje kompetencie 04 - Modified: 2024-02-20 08:03:06 - Feat.: - Title: Vodári lobujú za revolučnú novinku v cenách. V minulosti neprešla, no teraz majú šancu na úspech 05 - Modified: 2024-02-06 14:53:35 - Feat.: - Title: Verejnosť môže pripomienkovať vyhlášky o trhu s plynom a elektrinou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 23:32