Jeff BezosReuters
StoryEditor

Začínal v garáži a vzdal sa kariéry na Wall Street. Svet spoznal nového najbohatšieho muža

27.07.2017, 16:44
Autor:
ČTKČTKhašhaš
Jeff Bezos sa dnes stal najmajetnejším človekom. Z trónu zosadil zakladateľa Microsoftu, ktorý rebríčku vládol od roku 2013.

Zakladateľ Amazonu Jeff Bezos sa dnes stal najbohatším mužom planéty. Z prvého miesta zosadil zakladateľa Microsoftu Billa Gatesa, ukazuje rebríček Bloombergu.

Päťdesiattriročný Bezos vlastní asi 17 percent akcií Amazonu. Ich cena od začiatku roka do stredajšieho záveru na newyorskej burze vzrástla asi o 40 percent a dnešné obchodovanie začala ďalším rastom. Akcie Microsoftu naopak po začatí obchodovania oslabovali. 

Ceny akcií jeho spoločnosti v posledných dňoch prudko rástli, čo sa odrazilo aj na majetku Bezosa. S 90,9 miliardami dolárov preskočil Gatesa o dvesto miliónov dolárov. Na začiatku tohto roku bol pritom Bezos až štvrtým najbohatším človekom sveta, upozorňuje agentúra Bloomberg.

​Bezos pritom podľa dát Bloombergu ešte pred troma rokmi o podobnom bohatstve iba sníval. Na prelome rokov 2014 - 2015 bol jeho majetok len tretinový.

Jeff Bezos mal našliapnuté na úspešnú kariéru na Wall Street. V tridsiatich rokoch sa však rozhodol, že sa vzdá šesťmiestneho platu a pustí sa do podnikania.

Svoj biznis rozbiehal z garáže rodinného domu. Práve odtiaľ smerovali v roku 1994 prvé balíčky, v ktorých rozosielal zo svojho internetového obchodu knihy.

Rast prišiel doslova raketovo. Po mesiaci vybavoval objednávky nielen v Spojených štátoch, ale aj v desiatkach ďalších krajín. A každým týždňom počet krajín rástol.

Po troch rokoch firma vstúpila na burzu a sortiment sa postupne rozširoval tak, že sa na Amazone dá kúpiť prakticky čokoľvek.

01 - Modified: 2023-02-24 13:37:59 - Feat.: - Title: Macron čelí kritike za udelenie Radu Čestnej légie Jeffovi Bezosovi 02 - Modified: 2021-02-02 21:29:40 - Feat.: - Title: Druhý najbohatší človek na svete Jeff Bezos odstúpi z pozície šéfa Amazonu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 07:41