Európska únia chce zakázať obľúbené zemiakové hranolčeky. Tento nezmysel prebrali aj viaceré médiá, ktoré sa predháňali v písaní emotívnejších titulkov. Nacionalistickí Slováci, ktorí už majú dosť diktátu z Bruselu, okamžite navrhovali opustiť úniu. Pravda je však úplne iná.
Že hranolčeky (a ďalšie vyprážané jedlá) nepatria medzi zdravé jedlá je známy fakt. Únia chce dosiahnuť, aby boli pre človeka o čosi menej škodlivé. Preto navrhla znížiť prítomnosť akrylamidu v potravinách.
Rakovinotvorný akrylamid
Ide o karcinogénnu látku, ktorá vzniká pri spracovaní potravín za vysokých teplôt (obyčajne viac ako 120 stupňov Celzia), ako je vyprážanie a to hlavne vo výrobkoch zo zemiakov. Ale tiež z cereálií a kávy.
Riešenie môže byť pomerne jednoduché. Hranolčeky stačí dať pred vyprážaním do vody. Karcinogénny akrylamid vzniká, keď sa hranolčeky spracúvajú úplne bez vody. "Stačí päť až desať minút a obsah akrylamidu klesne o 90 percent," uviedol pre portál EurópskeNoviny.sk Peter Fodran z Chemickej a potravinárskej fakulty Slovenskej technickej univerzity.
Ochrana spotrebiteľov
Hranolčeky patria predovšetkým k Belgicku. Tamojší minister Willy Borsus oznámil, že do konečnej podoby nariadenia boli zapracované aj belgické požiadavky tak, aby zmena nekomplikovala podnikanie malým prevádzkarom a rešpektovala tradície.
"Nikdy sa ale nehovorilo priamo o zákaze vyprážania hranolčekov tak, ako to v Belgicku poznáme," cituje Borsusa ČTK.
Emócie teda vzplanuli zbytočne. Únia nechce zakázať výrobu zemiakovej pochúťky, ide jej o zvýšenú ochranu spotrebiteľov. Teda aj nás.