Práca, robotníkArchív HN
StoryEditor

Priemyselná zóna na východe po rokoch ožije. Investor vytvorí v Medzilaborciach pracovné miesta

28.07.2017, 15:25
Autor:
TASRTASR
Priemyselná zóna v Medzilaborciach, ktorá je od svojho vybudovania prázdna, ožíva stavebným ruchom.

Spoločnosť Panep, ktorá sa zaoberá výrobou gázoviny, operačného krytia a operačných setov, tu postaví novú továreň. Zároveň zamestná ďalších pracovníkov.

Ako TASR informoval riaditeľ pobočky na Slovensku a v Poľsku Ivan Hriseňko, firma pôsobí v Medzilaborciach už viac ako 20 rokov v prenajatých priestoroch, tie sú však nepostačujúce. Dôvod, prečo chce ísť spoločnosť do vlastného, súvisí aj s rozšírením výroby.

Tri haly

"Vyrábali sme len polotovary. Teraz chceme vyrábať celé rúškovacie sety. Plánujeme ich na Slovensku dokonca aj sterilizovať, aby sme ich odtiaľto vedeli dostať priamo k zákazníkom," vysvetlil. Firma zamestnáva v súčasnosti viac ako 30 ľudí, počítajú približne s päťdesiatkou. So zaúčaním 15 nových zamestnancov začali už teraz v existujúcich výrobných priestoroch. Väčšinu z nich tvoria ženy.

Firma od mesta odkúpila pozemok v priemyselnej zóne o rozlohe približne jeden hektár. Stavať sa budú tri haly – skladová, expedičná a výrobná, ktorej súčasťou budú aj kancelárske priestory. "Kúpili sme trošku väčší pozemok, ako momentálne potrebujeme na tú výstavbu, s perspektívou, že ak sa firme bude dariť ako doposiaľ, tak by sme potom určite chceli rozšíriť tieto priestory," povedal Hriseňko.

Stanovisko je odovzdané

Odovzdanie staveniska prebehlo v tomto týždni. Dátum ukončenia stavby je naplánovaný na koniec novembra tohto roka. "Ak všetko pôjde tak, ako má, do nového by sme sa mohli sťahovať v priebehu decembra," doplnil. Predpokladaný investičný náklad na výstavbu objektov spolu s technológiami predstavuje približne 2 milióny eur.

Novú halu v Medzilaborciach bude stavať vranovská spoločnosť Betpres. Reálne práce v priemyselnej zóne začnú už budúci týždeň. Z pohľadu technologického je stavba nenáročná a rýchla. Pracovať na nej budú aj miestni. "V čase najvyššieho stavebného ruchu tu bude približne 60 ľudí," uviedol pre TASR obchodno-technický riaditeľ spoločnosti Roland Ďurko.

Nerealizované zámery

O pozemky v areáli priemyselnej zóny bol záujem aj v minulosti, svoje zámery však firmy nezrealizovali.

"Konečne po toľkých rokoch papierovania a prípravy priemyselnej zóny a tých ďalších problémových udalostiach, ktoré sa týkali rôznych investorov, prišiel deň, kedy firma Panep preberá priemyselnú zónu a ide stavať závod na výrobu," uviedol pre TASR primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský (Smer-SD).

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-04 14:21:16 - Feat.: - Title: Edgar Baker: Očakávania dnešného slovenského kandidáta a opatrenia firiem 03 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 04 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:04