ukrajina separatisti uhlieTASR/AP
StoryEditor

Ukrajina dala zbohom ruskému uhliu, podpísala dohodu o dovoze zo Spojených štátov

31.07.2017, 20:25
Autor:
ČTKČTK
Uhlie z USA má nahradiť dovoz z Ruska po strate kľúčových uhoľných baní v Donbase, ktoré sa ocitli v rukách proruských separatistov.

Ukrajina uzatvorila dohodu, ktorá jej umožní prvýkrát dovážať uhlie zo Spojených štátov. Oznámila to dnes ukrajinská štátna energetická spoločnosť Centrenergo. 

Podľa kontraktu medzi americkým podnikom XCoal a ukrajinskou spoločnosťou Centrenergo má prvá loď s nákladom 85 000 ton uhlia doplávať na začiatku septembra a do konca tohto roka sa má doviezť celkom 700 000 ton uhlia, uviedol Oleh Kozemko, generálny riaditeľ spoločnosti, ktorá je najväčším výrobcom elektriny a tepla v centrálnej a východnej časti Ukrajiny. "Je to historický deň," zdôraznil jeho náprotivok z Pennsylvánie Ernie Thrasher počas spoločnej tlačovej konferencie na americkom veľvyslanectve.

Niektoré ukrajinské podniky uzavreli dohody na dovoz uhlia z Ruska po tom, čo Kyjev v polovici marca zakázal akékoľvek obchodovanie s oblasťami ovládanými separatistami. Išlo o reakciu na povstalecké "znárodnenie" ukrajinských podnikov, čo zase bola "odpoveď" na dopravnú blokádu, podniknutú ukrajinskými radikálmi.

Až do tej doby bolo antracitové uhlie z Donbasu dodávané do elektrární v ďalších častiach krajiny, hoci si ozbrojený konflikt počas troch rokov vyžiadal vyše 10 000 mŕtvych.

Kyjev si ale želá nájsť náhradné zdroje zásobovania uhlím, aby sa vyhol všetej závislosti od Ruska, s ktorým má najhoršie vzťahy, poznamenala agentúra AFP a dodala, že Ukrajina okrem iného prestala kupovať ruský zemný plyn.

Podľa agentúry Reuters 700 000 ton uhlia predstavuje asi osem percent celkového ukrajinského dopytu po antracite v minulom roku, aj keď Kyjev predpokladá pre tento rok pokles spotreby asi o tretinu.

Americké dodávky podľa Kozemka pomôžu v tom, že nadchádzajúca jeseň a zima sa zaobídu bez problémov. Odhadol, že na budúci rok by dovoz mohol dosiahnuť dvoch miliónov ton. Vedú sa rokovania aj s ďalšími štátmi, najmä z Južnej Afriky. Daný kontrakt bol podľa riaditeľa uzatvorený na základe dohôd medzi prezidentmi oboch krajín, Petrom Porošenkom a Donaldom Trumpom, ktorý vo svojej kampani sľuboval americkému podnikaniu pri vývoze energetických zdrojov "zlatú éru".

Trump sľuboval zbaviť ťažbu uhlia v USA obmedzení a tiež v marci podpísal dekrét nariaďujúci prehodnotiť opatrenia prijaté predchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom v snahe zlepšiť čistotu ovzdušia a čeliť globálnemu otepľovaniu; tepelné elektrárne v USA podľa Obamovho nariadenia museli znížiť emisie oxidu uhličitého.

Ťažobná skupina Xcoal Energy and Resources, ktorá patrí k najväčším vývozcom uhlia, sa počas minuloročnej kampane priklonila k Trumpovi.

01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:27:41 - Feat.: - Title: Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:41