Reuters
StoryEditor

Nemecký minister zahraničia: Američania sankcionujú ruský plyn, aby mohli EÚ predávať svoj

04.08.2017, 15:56
Autor:
ČTKČTK

Nové protiruské sankcie Spojených štátov majú za cieľ vytlačiť z európskeho trhu ruský plyn, aby sa na starom kontinente predával plyn americký. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel. Berlín je zainteresovaný na európsko-ruskom projekte plynovodu Nord Stream 2.

Sociálnodemokratický vicekancelár označil americké sankcie za "viac ako problematické" a zopakoval, že idú proti nemeckým záujmom. USA kritizoval aj za to, že svoje kroky vo vzťahoch s Ruskom nekoordinujú s Európskou úniou. Pre silné reakcie na počínanie Moskvy bol podľa neho spoločný postup z minulosti dôležitý.

"Návrh zákona dáva jasne najavo, že sledujú ekonomické záujmy a my si myslíme, že to je neprijateľné," vyhlásil Gabriel v severonemeckom Wolfsburgu, kde sa stretol so svojím slovenským náprotivkom Miroslavom Lajčákom.

"Agresívne kombinujú otázky zahraničnej politiky s americkými ekonomickými záujmami a hovoria: chceme vytlačiť ruský plyn z európskeho trhu, aby sme tam mohli predávať americký plyn; to rozhodne nie je niečo, čo môžeme akceptovať," dodal.

Americký prezident Donald Trump cez svoje vážne výhrady podpísal v stredu zákon o nových protiruských sankciách, ktoré predtým veľkou väčšinou hlasov schválili obe komory Kongresu. Postihy sú reakciou na údajné ruské zasahovanie do minuloročných prezidentských volieb v USA.

Nové americké sankcie sú zamerané na ruskú energetiku, finančný sektor, železničnú aj námornú dopravu a ťažobný sektor. Príslušný zákon dáva Trumpovi možnosť uvaliť sankcie na ľubovoľné spoločnosti, vrátane tých európskych, podieľajúce sa na budovaní či prevádzke plynovodov a ropovodov, ktoré sa nachádzajú na území Ruska alebo smerujú z Ruska do ďalších krajín.

Sankcie by tak podľa serveru Politico mohli okrem iného zasiahnuť aj zamýšľaný plynovod Nord Stream 2, ktorý spočíva v rozšírení existujúceho plynovodu privádzajúceho zemný plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltického mora. Na projekte sa v septembri 2015 dohodol ruský štátny kolos Gazprom s nemeckými spoločnosťami E.ON a BASF/Wintershall, rakúskou OMV, francúzsku ENGIE a britsko-holandskou Royal Dutch Shell.

Tiež Francúzsko a Rakúsko sa už skôr proti americkým sankciám ohradili. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker povedal, že EÚ zatiaľ na nové reštrikcie nebude reagovať, vyhradzuje si však možnosť odpovedať USA rovnakou mincou, ak sankcie poškodia ekonomické záujmy únie.

01 - Modified: 2024-04-18 21:52:07 - Feat.: - Title: USA v Bezpečnostnej rade vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN 02 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 03 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú 04 - Modified: 2024-04-18 20:30:35 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, investori vyhodnocujú výsledky hospodárenia 05 - Modified: 2024-04-18 18:12:07 - Feat.: - Title: USA nepodporí palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Podľa Izraela nespĺňajú kritériá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:20