Reuters
StoryEditor

Turisti zavalili obľúbené destinácie. Domácim sú tŕňom v oku, množia sa demonštrácie

10.08.2017, 11:35
Autor:
ČTKČTK
Masový turizmus vadí ľuďom, ktorí bývajú v turistických destináciách, protesty sa objavujú po celej Európe.

Protesty v Benátkach a Barcelone, osobitné opatrenia v Ríme a Dubrovníku. V najpopulárnejších turistických destináciách Európy sa šíria protituristické nálady, pretože miestni sú frustrovaní z davov návštevníkov nielen z veľkých výletných lodí. Svetová organizácia cestovného ruchu (UNWTO) preto vyzvala miestne úrady, aby sa snažili nájsť spôsob, ako tento prudký rozvoj turizmu zvládať. Píše o tom britský denník The Guardian.

Ohniskom protestov sa stalo Španielsko, kam vlani prišlo rekordných 75,6 milióna turistov. Napätie už niekoľko rokov narastá hlavne v Barcelone. Dôvodom je nekontrolovaný príliv návštevníkov a vplyv služieb ako je Airbnb na miestny trh s nehnuteľnosťami.

Radikálne kroky

Členovia skupiny Arran, mládeže radikálnej ľavicovej strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP), v júli, rozrezávali pneumatiky turistického autobusu a bicyklov k prenájmu. "Dnešný spôsob turistiky vyháňa ľudí z ich štvrtí a škodí životnému prostrediu," povedal hovorca Arran v rozhovore s BBC. Španielsky premiér Mariano Rajoy označil skupinu za extrémistickú.

​Demonštrácie sa konali aj na Malorke a v San Sebastiáne. V tomto meste na pobreží Atlantiku je ďalší protestný pochod naplánovaný na 17. augusta. V tú dobu sa v San Sebastiáne bude konať veľký festival baskickej kultúry Semana Grande.

Unavení Benátčania

V Benátkach, ktoré majú 55-tisíc obyvateľov a kam ročne príde 20 miliónov turistov, v júli manifestovalo asi 2-tisíc miestnych. Príčinou ich hnevu sú rastúce ceny bývania a tiež obrie výletné lode, ktoré znečisťujú životné prostredie historického mesta.

​Generálny tajomník UNWTO Talib Rifa denníku The Guardian povedal, že vzostup negatívnych nálad voči zahraničným návštevníkom je "veľmi vážna vec, ktorú treba vážne riešiť". Turizmus podľa neho môže byť pre uchovanie charakteru miesta, konzerváciu pamiatok aj miestnu komunitu blahodarný, ale musí sa správne riadiť.

UNWTO odporúča radu overených metód, ako usmerňovať davy v obľúbených destináciách - napríklad radiť turistom, aby navštívili aj iné, ako len hlavné pamiatky, ponúkať im rôznorodé aktivity, predĺžiť sezónu a predovšetkým reagovať na potreby miestnych obyvateľov.

Počítadlá turistov 

Barcelona tento rok začala ťaženie proti neoficiálnym turistickým prenájmom, napríklad cez server Airbnb. Radnica zdvojnásobila počet inšpektorov, ktorí chodia nehnuteľnosti kontrolovať. Z asi 16-tisíc prenájmov nemá zhruba 7-tisíc potrebnú licenciu.

Starosta Benátok v júni vyhlásil, že zakáže vznik ďalšieho turistického ubytovanie v centre mesta. Aby na niektorých hojne navštevovaných miestach nevznikali zápchy, mesto pri nich nechalo nainštalovať počítadla ľudí.

Nespoločenské správanie

Taliansko bojuje tiež proti vandalskému a nespolečenskému správaniu v ďalších turistických cieľoch. V Ríme návštevníci nesmú desiatovať na okraji mestských fontán a kúpať sa v nich, ale ani popíjať v noci na uliciach alkohol. Podobné opatrenia prijalo Miláno. Platí tam napríklad zákaz používania selfie tyčí.

Ďalším mestom, kde sa vyloďujú tisíce turistov z výletných plavidiel, je Dubrovník. Starosta mesta nechal preto rozmiestniť v Starom meste kamery, aby v prípade potreby mohol byť dav turistov spomalený či zastavený.

Starosta populárneho Hvaru sa zase zaviazal, že zastaví vyčíňanie niektorých návštevníkov, predovšetkým Britov, ktorým tak hrozia vysoké pokuty.

01 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 02 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 03 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 04 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala 05 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:35