Reuters
StoryEditor

Liek na AIDS zdražil o 5000 percent. Teraz hrozí najnenávidenejšiemu mužovi internetu väzenie

13.08.2017, 21:38
Autor:
redred
Martin Shkreli opakovane nahneval veľké davy ľudí a užíval si to.

Je to už viac ako dva roky, čo si Martin Shkreli vyslúžil titul "najnenávidenejšieho muža USA" medzi americkými internetovými užívateľmi. To, že mu v súčasnosti hrozí až dvadsaťročné väzenie, tak medzi mnohými ľuďmi vyvolalo škodoradosť. Čo presne k tejto verejnej nenávisti viedlo, sa dá zhrnúť do niekoľkých bodov.

Tridsaťštyriročný Shkreli bol obvinený, že podviedol investorov vo svojich investičných fondoch a okrádal svoju bývalú farmaceutickú firmu Retrophin, aby financiami z tejto firmy vyplatil investorom späť peniaze.

Porotcovia ho pred týždňom uznali vinným v troch z ôsmich bodov obžaloby, v piatich ho oslobodili. Obvinený bol z podvodov s cennými papiermi, zo sprisahania za účelom spáchania podvodov s cennými papiermi a zo sprisahania za účelom spáchania finančného podvodu za využitia informačných technológií. Hrozí mu až dvadsaťročné väzenie.

Medzi americkou internetovou populáciou bol ale už pred rokmi odsúdený na to, že je "sviniar", píše server wired.com a poskytuje niekoľko viac aj menej závažných dôvodov.
1. Zdraženie "lieku na AIDS" o 5000 percent
Vo februári 2015 Shkreli začal so svojou firmou skupovať práva na predávanie liekov. Bolo potom na ňom, za akú cenu ich predá, hlavným kritériom bol ale zisk. V auguste 2015 skúpil práva na predávanie Daraprimu, lieku, ktorý sa predával od roku 1953 a vypršal mu patent. Daraprim je liek proti infekciám a je tiež často predpisovaný HIV pozitívnym pacientom proti toxoplazmóze.

Shkreli jeho cenu zvýšil o 5000 percent. Cena sa tak posunula z 13,5 dolára na 750 dolárov za tabletku. Súčasne ale takáto prax nie je výnimočná. Medzi americkou verejnosťou pravdepodobne vzbudil najväčší odpor fakt, že sa liek používa aj u pacientov s AIDS.

Samotný Shkreli tento krok vysvetlil slovami: "Som kapitalista, to je bez debát. Chcem vybudovať veľkú farmaceutickú spoločnosť, úspešnú farmaceutickú spoločnosť, ziskovú farmaceutickú spoločnosť." Podľa Shkreliho je Daraprim okrajový liek. Zvýšenie jeho ceny znamenalo zisk pre jeho vtedajšiu firmu, súčasne ale tento zisk podľa jeho slov smeroval - inak ako v ostatných farmaceutických spoločnostiach - do výskumu a zvýšenie ceny reálne pocítili len veľké reťazce, ktoré lieky skupujú.

V súčasnosti Shkreli už Turing Pharmaceuticals nevedie, cena sa ale neznížila.

2. "Trolling Bernieho"
Počas prezidentskej kampane Bernieho Sandersa sa podľa kritikov Shkreli dopustil prvého významného "trollingu" svojej kariéry.

Shkreli vtedy daroval Sandersovi 2 700 dolárov na jeho kampaň. Sanders tento dar odmietol a preposlal ho na účet jednej nemocnice. Samotný Shkreli to na svojom Twitteri okomentoval: "Bernie Sanders ma tak rozzúril, že by som mohol tresnúť do steny!!"

3. Shkreliho Twitter
Twitterový účet Martina Shkreliho bol však začiatkom tohto roka zrušený. Predtým ho tridsaťštyriročný podnikateľ často používal na kritiku novinárov a verbálne napádanie novinárok.

Dôvodom zrušenia jeho účtu bol stalking na internete. Cieľom sa stala blogerka Lauren Duca, ktorú pozval na večierok, čo odmietla. Shkreli si potom na účet zavesil Photoshopom upravené fotografie, kde je s blogerkou na gauči.


Nasledovala sťažnosť blogerky na stalking a zrušenie Shkreliho účtu. Podľa Shkreliho by jej "prospelo, keby bola trochu múdrejšia a menej hysterická".

4. Získal Shaolina
V roku 2015 Shkreli za dva milióny dolárov kúpil najdrahší hudobný album všetkých čias. Išlo o jediné vydanie albumu Once Upon a Time in Shaolin od hip-hopového zoskupenia Wu-Tang Clan - nikto okrem "najnenávidenejšieho muža USA" nemá možnosť si album vypočuť. Sám Shkreli podľa svojich slov nemal žiadny "urgentný plán si album pustiť".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:04