Reuters
StoryEditor

Británia chce po brexite na čas zostať v colnej únii, za členstvo však nechce platiť

15.08.2017, 11:22
Autor:
ČTKČTK
Colná únia medzi Veľkou Britániou a Európskou úniou po brexite by mala trvať zrejme dva roky.

Británia by chcela po odchode z Európskej únie zotrvať s dvadsaťsedmičkou po určitú, časovo obmedzenú dobu v colnej únii. Za členstvo v nej by ale nemal mať Londýn povinnosť platiť, uviedol dnes podľa agentúry Reuters minister britskej vlády pre brexit David Davis. Ďalšie kolo rokovaní o odchode Británie z EÚ by malo začať na konci augusta.

Časovo obmedzená colná únia Spojeného kráľovstva a Európskej únie po brexite, ku ktorému by malo dôjsť na jar roku 2019, by podľa Davisa umožnila pokračovať vo vzájomnom obchode "čo možno najvoľnejším a najtichším" spôsobom. Zamedzila by podľa neho tiež zbytočným zmätkom na hraniciach a výhodná by bola pre obe strany.

Nová podoba colných vzťahov s EÚ by mala byť jasná niekoľko mesiacov pred brexitem, upresnil Davis. Ako dlho by však prechodné obdobie mohlo trvať, zatiaľ podľa neho jasné nie je. Za najpravdepodobnejší považuje variant, že by išlo o dva roky.

Počas prechodného obdobia by podľa ministra pre brexit Spojené kráľovstvo malo rokovať o bilaterálnych obchodných dohodách s krajinami mimo EÚ. Členovia európskej colnej únie za súčasných pravidiel nemôžu samostatne vyjednávať o bilaterálnych obchodných zmluvách.

Davis je pritom presvedčený, že by Británia nemala za členstvo v dočasnej colnej únii platiť. "Čo sa stane v tomto prechodnom období, musíte nechať na mne a mojich vyjednávaniach," povedal novinárom minister vlády premiérky Theresy Mayovej.

Doterajší priebeh rozhovorov, ktoré s ním za európsku dvadsaťsedmičku vedie Michel Barnier, je podľa Davisa "uspokojivý". "Značný pokrok" sa podľa neho pri rokovaniach podarilo dosiahnuť aj v otázke budúcich práv občanov EÚ v Británii a Britov v krajinách dvadsaťsedmičky, ktorá je jedným z hlavných sporných bodov.

V otázke zotrvania v colnej únii Británia vysielala v poslednej dobe značne rozporuplné signály. V nedeľu ale vydali dvaja ministri britskej vlády - minister financií Philip Hammond a minister obchodu Liam Fox - spoločné vyhlásenie o potrebe zavedenia prechodného obdobia.

Dokumenty týkajúce sa plánov na colnú úniu sú prvé z radu pozičných dokumentov, ktoré by Británia mala zverejniť do 21. augusta. V stredu by mala britská vláda zverejniť svoju predstavu o budúcej podobe režimu na hranici medzi Severným Írskom a Írskou republikou, ktorá bude po brexite vonkajšou hranicou EÚ. Ďalšie kolo rokovaní Londýna s Bruselom by sa malo začať 28. augusta.

01 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal 02 - Modified: 2024-04-25 08:40:30 - Feat.: - Title: TikTok v EÚ pozastaví program odmien vo svojej aplikácii TikTok Lite 03 - Modified: 2024-04-25 09:10:00 - Feat.: - Title: Urobí Európa krok späť? Nulové emisie sú vraj chvályhodné, ale nie za každú cenu 04 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 05 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 18:04