StoryEditor

Budúcnosť je v jadre

05.02.2007, 23:00
Na Slovensku pribudnú nové jadrové bloky. Okrem pripravovanej dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach by mohli nové reaktory vyrásť v Jaslovských Bohuniciach alebo na východe v Kecerovciach.

Na Slovensku pribudnú nové jadrové bloky. Okrem pripravovanej dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach by mohli nové reaktory vyrásť v Jaslovských Bohuniciach alebo na východe v Kecerovciach. Taký je výsledok včerajšej konferencie energetikov, politikov a environmentalistov o budúcnosti elektroenergetiky na Slovensku.
Ako povedal minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek v rozhovore pre HN, investície v desiatkach až stovkách miliárd budú pravdepodobne financovať aj firmy. Záujem vraj majú Francúzi, Američania i Rusi.
Čaká sa na Enel
Slovensko prišlo odstavením prvého bloku elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach o deväť percent svojej výroby. Kým doteraz sme elektrinu vyvážali, po odstavení ďalšieho reaktora o dva roky sa staneme čistým dovozcom.
Taliansky Enel sa stále oficiálne nevyjadril, či bloky v Mochovciach dostavia alebo nie. "Momentálne všetku našu energiu venujeme štúdii realizovateľnosti dostavby 3. a 4. bloku v Mochovciach," povedal hovorca elektrární Juraj Kopřiva s tým, že akcie Enelu sú kótované na dvoch svetových burzách a kvôli ochrane svojich akcionárov nemôžu prijať takéto rozhodnutie bez podrobných kalkulácií.
Podľa kuloárnych informácií z energetického sektora je kladné stanovisko Talianov takmer hotovou vecou, nové bloky by mali v Mochovciach začať pracovať v roku 2012.
Podľa Jahnátkových slov sa s výstavbou ďalších blokov počíta bez ohľadu na rozhodnutie Enelu. "Z analýz Európskej komisie o energetickej sebestačnosti únie vyplýva, že každé zvýšenie kapacít je výhodou. V súčasnosti pripravované štúdie nám povedia, ktorou cestou pôjdeme," dodal minister.
Brusel nehovorí nie
K jadru sa začína pozitívne stavať aj Brusel, hoci v minulosti boli mnohí zo starých členov únie najmä po skúsenostiach s Černobyľom opatrní. "Energetický mix je stále hlavne národnou zodpovednosťou. Kvôli ochrane životného prostredia podporujeme najmä bezuhlíkové zdroje, kam výroba z jadra patrí," hovorí Ute Blohm-Hieber z Európskej komisie.
Známa ešte nie je ani odpoveď na otázku, čo ďalej s bohunickými reaktormi. Podľa Jahnátka je ich likvidácia najjednoduchšou alternatívou, ale zaujímavé by tu bolo vybudovať aj akýsi trenažér na výskum a výchovu nových vedcov. "Chceme hľadať technické riešenia, ako by sa existujúca infraštruktúra mohla využívať na výrobu elektrickej energie v budúcnosti," dodal minister.
Podľa poslanca NR SR za ĽS-HZDS a bývalého šéfa elektrární Tibora Mikuša malo Slovensko dosiaľ takmer ideálny energetický mix, keď tretina pripadala na jadro, tretina na hydroelektrárne a tretina na klasické fosílne elektrárne. "Jadrová energetika je nevyhnutnou súčasťou energetického mixu. Využiteľný je aj hydropotenciál, ktorý dnes využívame na 60 percent. Výroba z jadra je však niekoľkonásobne lacnejšia," dodal.

Jadro vo svete
- na celom svete dnes funguje asi 440 jadrových elektrární
- približne 110 reaktorov už museli kvôli rôznym dôvodom odstaviť
- dva zo štyroch blokov v Bohuniciach sme sa zaviazali vypnúť výmenou za vstup do EÚ
- podľa štúdií Medzinárodnej energetickej agentúry by mohli pracovať ešte dlhé roky

01 - Modified: 2003-04-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Triedenie klientov v bankách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:58