23.08.2017, 00:00

Z malej prevádzky do luxusnej reštaurácie na nábreží. Príbeh Taliana, ktorý si pizzou podmanil Bratislavu

Massimo Attanasio začínal s malou prevádzkou pre 33 ľudí. Dnes vlastní luxusnú reštauráciu Massimo Ristorante na nábreží Dunaja.

Massimo Attanasio mal gastronómiu v krvi. Už jeho otec vlastnil v Neapole vývarovňu a reštauráciu.
Zdroj: ARCHÍV MASSIMA ATTANASIA

Jeho sľubne rozvíjajúcu sa kariéru futbalistu v Neapole ukončili zranenia. V tom čase prišiel Talian Massimo Attanasio aj o milovanú babičku a potreboval „zmeniť vzduch“. Útočisko našiel v našom hlavnom meste, kde už niekoľko rokov navštevoval známych. Začínal v podniku Golfo dei Poeti, kde mal na starosti chod reštaurácie. Až ho kamarát dotlačil do vlastného biznisu. „Dal mi impulz a spýtal sa ma, prečo to nerobím ja,“ uviedol pre HN Attanasio. Na Zámockej ulici si otvoril pizzeriu La Lanterna, no zakrátko nestíhal variť a obsluhovať – o podnik bol veľký záujem. „Začínali sme dvaja a nakoniec tvorili personál ôsmi ľudia,“ dodal. Po piatich rokoch využil ponuku otvoriť v River Parku reštauráciu Massimo Ristorante. Luxusné zariadenie s kapacitou 160 miest patrí medzi vyhľadávané miesta Bratislavy. „Sme síce na tunajšie pomery drahí, ale držíme si meno,“ dodáva Attanasio.

Namiesto podnikania v rodnej krajine skúsili šťastie u nás. Museli sa prispôsobiť trhu, pochopiť chúťky nášho zákazníka a uspieť medzi konkurenciou s výhodou „domáceho tímu“. HN predstavujú zahraničných podnikateľov na Slovensku.


Massimo Attanasio pochádza z Neapola a prvýkrát na Slovensko pricestoval pred približne dvadsiatimi rokmi. Chodieval sem na mesiac či dva pozrieť kamarátov, ktorí tu žili. Usadiť sa tu rozhodol pred štrnástimi rokmi. Jeho futbalová kariéra sa skončila, keďže si zranil kolená a po smrti milovanej babičky potreboval z rodného Neapola na chvíľu odísť. Vtedy ešte netušil, že na Slovensku zostane žiť. Keď jeho známi otvárali bar na Zámockej ulici a navrhli mu, aby si v priestore hneď vedľa otvoril vlastnú reštauráciu, neváhal. Jeho otec totiž vlastnil vývarovňu a reštauráciu, kde odmalička pomáhal, a tak bol v gastro biznise doma.

Keď kapacita nestačí
V Bratislave navyše pôsobil v podniku Golfo dei Poeti, kde mal na starosti chod reštaurácie. Na Zámockej ulici otvoril svoju prvú pizzeriu La Lanterna s kapacitou 33 miest a otvorenou kuchyňou. Vtedy sa v kuchyni obracal ešte Massimo a jeho vtedajšia priateľka. „Mal som kamaráta, a dal mi impulz. Spýtal sa ma totiž, prečo to nerobím aj ja,“ hovorí Massimo. Ten mal dovtedy neustále problém, že je fanúšikom pizze Margherita, ale nikdy nejedol takú dobrú Margheritu, ako by si želal. A tak sa rozhodol, že si bude piecť vlastnú, presne podľa svojej predstavy. Začínali dvaja a nakoniec tvorili personál ôsmi, no napriek tomu nestíhali variť a obsluhovať, keďže o pizzeriu bol v Bratislave neočakávane veľký záujem. Zákazníkov pribúdalo, no kapacita sedenia v reštaurácii začínala byť nedostatočná. „Potom som dostal ponuku do River Parku, tak som ju využil,“ vysvetľuje Massimo s tým, že na Zámockej ulici nebola možnosť terasy. Vonku pred reštauráciou bol len jeden stôl a ľudia sa údajne išli zabiť, aby tam mohli sedieť. Problém bol aj s parkovacími miestami. A tak sa po piatich úspešných rokoch La Lanterna presunula k nábrežiu Dunaja. Okrem priestoru sa zmenil aj názov a koncept. Z pizzerie sa stala reštaurácia s názvom Massimo ristorante, luxusne pôsobiacim interiérom a kapacitou 160 miest.

Suroviny z Talianska
Massimo ristorante si drží koncept čisto talianskej reštaurácie vrátane surovín. „Nie preto, že by slovenské potraviny neboli dobré, ale berieme len produkty s overenou originalitou a naša reštaurácia je zaradená v zozname týchto reštaurácií,“ vysvetľuje Attanasio. „Kvôli tomu nesmieme používať iné suroviny. Ak berieme niečo od slovenských dodávateľov, tak jedine talianske produkty, ktoré nevieme

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.