StoryEditor

Na Transpetrol nemáme dosah

20.09.2006, 00:00
Štát momentálne nemá na vyriešenie kauzy Transpetrol žiadny dosah. A nie je ani jasný termín, kedy by sa problém mal pohnúť ďalej. V

Štát momentálne nemá na vyriešenie kauzy Transpetrol žiadny dosah. A nie je ani jasný termín, kedy by sa problém mal pohnúť ďalej. V rozhovore pre HN to potvrdil minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. "Teraz Transpetrol ide vlastnou cestou. Bojím sa, že sa to v konečnom dôsledku môže odzrkadliť v jeho činnosti," povedal minister, narážajúc na snahu Slovenska získať späť 49 percent akcií, ktoré vláda predala ruskému Jukosu v roku 2002.

Dohody padli
Jahnátek sa s bývalým vedením Jukosu dohodol na spätnom predaji akcií 9. augusta v Bratislave. Už o dva dni holandský súd na podnet ruského správcu konkurznej podstaty skrachovaného gigantu Eduarda Rebguna odvolal vedenie dcérskej firmy, ktorá je vlastníkom akcií. "Mne je veľmi ľúto, že pán Theede (bývalý šéf Jukosu, pozn. red.) vtedy nepodpísal pripravenú zmluvu. Dnes by bola situácia radikálne iná," myslí si Jahnátek.
Situácia sa tak dostala do patu. Pôvodné vedenie sa stále necíti odvolané a nové vedenie nemá páky, aby úplne prevzalo moc. Najnovším krokom slovenskej vlády je najatie holandskej právnej kancelárie.

Rebgun neprichádza
Slovenská strana sa už niekoľko týždňov usiluje o stretnutie s ruským správcom konkurznej podstaty Jukosu, Eduardom Rebgunom. Pozvania na rokovania zatiaľ odmieta, vraj sa ešte nedostal k žiadnym materiálom týkajúcim sa Transpetrolu, sú zablokované. "Nevieme, aké zámery má pán Rebgun. Keby potvrdil ochotu, je skutočne najlepším riešením predať akcie do rúk štátu," hovorí minister. Podľa jeho slov teraz čaká na výsledky právnych analýz, potom stanoví stratégiu, ako ďalej. Optimistické termíny už padli. "Mal by som veľmi pekný darček pod stromček, keby sa mi podarilo transakciu dokončiť do konca roka."
Získať akcie späť bude podľa zahraničných pozorovateľov veľmi ťažké. Veriteľmi Jukosu sú hlavne ruské štátne firmy, ktoré sa už v minulých dražbách dostali k časti majetku spoločnosti. A Kremeľ pravdepodobne nebude chcieť stratiť ruský vplyv v rúrach na Slovensku.
"Slovenská vláda by sa mala na problém pozrieť aj očami Ruskej federácie. Slovensko sa v budúcnosti môže, ale aj nemusí stať prepravným uzlom na ceste ropy z Ruska do Európy. Tento fakt je veľmi dôležitý aj preto, lebo rakúska rafinéria podniku OMV vo Swechate sa chce čo najskôr napojiť na ropovod Družba. To bude možné, len keď bude jasná skladba majiteľov podniku Transpetrol," povedal pre HN ekonomický poradca pre ruský trh Vladimír Bačišin.

Kauza Transpetrol
- 49 akcií Transpetrolu, slovenského prevádzkovateľa ropovodov, sprivatizoval ruský Jukos
- v roku 2002 zaplatil za akcie 74 miliónov dolárov, vlastní ich holandská dcéra Yukos Finance
- keď sa Jukos dostal do problémov, o kúpu podielu prejavili záujem Slováci, Rusi, Česi aj Poliaci
- súčasné ponuky za Transpetrol sa pohybujú od 100 do 120 miliónov dolárov
- Slovensko má pri predaji do apríla 2007 právo veta
- Jahnátek v auguste povedal, že iný predaj ako slovenskej vláde nepripustí
- akciám chráneným holandskými zákonmi hrozí prepadnutie do konkurznej dražby
- v tom prípade by Slovensko prišlo o možnosť rozhodovať o ich osude a svojom partnerovi vo firme

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:53