StoryEditor

Slovinci sú najlepšie pripravení na euro

14.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovinsko je najbližšie k vstupu do eurozóny spomedzi všetkých kandidátskych krajín. Potvrdili to včera ministri financií Európskej únie. "Ak by sme robili hodnotenie pripravenosti dnes, jedinou krajinou spomedzi kandidátov na vstup do eurozóny, ktorá môže splniť kritéria je Slovinsko," povedal európsky komisár pre menové záležitosti Joaquín Almunia po stretnutí ministrov európskej dvadsaťpäťky.
Slovinsko chce prijať euro od 1. januára 2007 rovnako ako Estónsko a Litva. Avšak inflácia týchto dvoch baltických republík je príliš vysoká na to, aby dokázali splniť inflačné kritérium. "Z dnešnej perspektívy jedinou krajinou, ktorá požiada alebo lepšie povedané môže požiadať o hodnotenie, je Slovinsko, čo samozrejme znamená, že má aj najväčšie šance na vstup do eurozóny," povedal rakúsky minister financií Karl-Heinz Grasser, ktorý predsedal stretnutiu ministrov.
Európska komisia zopakovala, že je pripravená ešte pred stanoveným termínom posúdiť, či sú Slovinsko, Estónsko a Litva pripravené na budúcoročný vstup do eurozóny, ale uviedla, že krajiny musia požiadať o hodnotenie individuálne. Ak to neurobia, komisia bude posudzovať ich pripravenosť v októbri, čo by mohlo byť príliš neskoro na to, aby prijali spoločnú menu na začiatku budúceho roka.
Luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, ktorý predsedal pondelkovej schôdzke ministrov financií krajín eurozóny, povzbudil Slovinsko, aby požiadalo o skoršie hodnotenie. "Výsledok by bol pre Slovinsko veľmi pozitívny," povedal Juncker.
Slovinsko, Estónsko a Litva sa v júni roka 2004 stali prvými krajinami spomedzi 10 nových štátov únie, ktoré vstúpili do európskeho mechanizmu výmenných kurzov ERM II.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 20:26