most.life
StoryEditor

Holandské firmy pomáhajú spojiť Rusko s Krymom, vláda ich začala vyšetrovať

05.09.2017, 21:41
Autor:
TASRTASR

Holandská ministerka pre medzinárodný rozvoj Lilianne Ploumenová nariadila vyšetrovanie dvoch holandských spoločností, ktoré dodali stavebné diely a vybavenie pre stavbu mosta cez Kerčský prieliv, ktorý spája Rusko s Krymským polostrovom. Firmy tým porušili platné sankcie EÚ voči Rusku, uviedol dnes spravodajský server DutchNews.nl.

Most s dĺžkou 19 kilometrov je určený na posilnenie prepojenia medzi Ruskou federáciou a polostrovom Krym. Anexiu Krymu z marca 2014 považuje Európska únia za nezákonnú. V júni tohto roka ministri zahraničných vecí EÚ predĺžili ekonomické sankcie voči Rusku o ďalší rok, pričom pre firmy z EÚ platí zákaz vývozu tovarov, investícií a nákupu nehnuteľností na anektovanom Kryme.

Holandské noviny De Gelderlander cez víkend informovali, že firma Dematec Equipment so sídlom v Dodewaarde dodala vysokovýkonný stroj používaný na vytváranie základov mosta. Potrebné stavebné diely dodala ďalšia holandská firma Biljard Hydrauliek z Milsbeeku.

Riaditeľ firmy Dematec Derk van den Heuvel pre noviny De Gelderlander uviedol, že podľa neho európske sankcie neboli porušené, pretože stavebné zariadenie bolo zostavené na ruskom území a nie na Kryme. "Sankcie EÚ uvádzajú, že nemôžeme pracovať na Kryme, ale v Rusku môžeme," skonštatoval van den Heuvel. Riaditeľ Biljard Hydrauliek Marcel Biljard zas tvrdí, že jeho firma nevedela, že jej súčiastky budú použité na stavbu mosta na Kryme.

Holandská právnička Heleen over den Lindenová, ktorá sa špecializuje na právne predpisy o sankciách, však pre De Gelderlander zdôraznila, že sankčné podmienky EÚ sú zámerne široké, aby zamedzili špekuláciám firiem, ako ich obísť. "Všetko, čo sa týka mosta, priamo alebo nepriamo, spadá pod sankcie. V opačnom prípade by všetci jednoducho dodávali tovar cez iné krajiny hraničiace s Krymom," vysvetlila právnička.

Poslanci Socialistickej strany (PvdA) a kresťanských demokratov (CDA) podporujú vyšetrenie oboch spoločností, pretože most cez Kerčský prieliv "symbolizuje ruskú anexiu" Krymu.

Ministerka Ploumenová pripomenula, že holandská vláda nesúhlasí s ničím, čo by znamenalo "normalizáciu" ruského nároku na Krym.

01 - Modified: 2024-04-18 11:43:39 - Feat.: - Title: Ukrajina potvrdila, že zasiahla vojenské letisko na Kryme 02 - Modified: 2024-04-17 18:37:52 - Feat.: - Title: Ukrajina útočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme, cieľom bola aj továreň na Tupolevy 03 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 04 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela 05 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:44