14.09.2017, 00:00

Cena masla je spôsobená tukom

maslo
Zdroj: Reuters

Astronomická suma aj prázdne regály. Maslová kríza v Európe dosahuje svoj vrchol. Čo však stojí za tým, že práve maslo atakuje cenové stropy a mlieko si svoju cenu drží? Dôvodov je viacero. To však nič nemení na tom, že do vianočných sviatkov môže klasické, 250-gramové balenie stáť aj tri eurá.

1. Zrušenie mliečnych kvót
Európski mliekari boli tri desaťročia obmedzení kvótami kvôli nadmernej produkcii. Napriek tomuto obmedzeniu boli sklady s maslom plné. Pred dvoma rokmi sa karta obrátila, mliekari od apríla 2015 produkovali, koľko chceli. Nadbytok mliečnych výrobkov a ich nízka cena vyústili do toho, že producenti začali vyvážať, hlavne do Ázie. Celá táto situácia sa premietla nakoniec do redukovania fariem a poklesu produkcie mlieka až približne o šesť percent. Pre nedostatočné zásoby tak stúpa aj cena ostatných mliečnych výrobkov.

2. Obsah tukov v mlieku
Nedostatok samotného mlieka však nie je jediným dôvodom, prečo táto situácia nastala. Problémom je počasie a leto. Zloženie mlieka je v tomto období iné ako v zime a výroba masla je zložitejšia. „V momentálnom letnom období produkujú menej mlieka aj kravy a nachádza sa v ňom aj menej tuku,“ vysvetľuje pre HN hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová. Práve tuk v mlieku je pre výrobu masla

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk.