Reuters
StoryEditor

Akciové trhy dosahujú historické maximá. Slovákom sú však fondy cudzie

20.09.2017, 16:10
Za priaznivou finančnou situáciou na trhoch stojí politika lacných peňazí svetových bánk a priaznivá situácia globálnej ekonomiky.

Investícia do nákupu akcií sa tento rok vypláca. Hodnota trhov mieri nahor na celom svete. Rekordnú úroveň začiatkom týždňa dosiahol aj index MSCI All Country World, ktorý zahŕňa približne 2 500 najvýznamnejších akciových titulov zo 47 krajín sveta. Jeho hodnota dosiahla vyše 486 bodov. Od začiatku roka ide celkovo o nárast vyše 15 percent. Za rastom sa skrýva priaznivý vývoj svetového hospodárstva, ale aj lacné úvery. 

Podmienky sú priaznivé

Najsledovanejší americký index S&P 500 sa prvýkrát za svoju existenciu dostal na úroveň 2,5 tisíca bodov. Dow Jones, obsahujúci 30 najviac obchodovaných firiem sveta, sa zasa vyšplhal na najvyššiu hodnotu 22,37 tisíca bodov. Akcie rastú v Amerike, Európe aj ďalších krajinách sveta.

Stojí za tým dynamický rast svetovej ekonomiky mierne nad potenciálom, ktorý je najrýchlejším za ostatných sedem rokov pričom inflačné tlaky sú len pozvoľné,“ hovorí Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.  Podľa neho v posledných dňoch svetové trhy profitovali z viacerých faktorov.

Prvým je skutočnosť, že škody po hurikáne Irma boli nižšie, ako sa očakávalo. Patrí sem aj opadnutie napätia okolo Severnej Kórey, kde nateraz trhoví hráči neveria, že by mohlo prísť k otvorenému vojenskému konfliktu. Posledný vplyv mali slová amerického ministra financií Stevena Mnuchina o tom, že daňová reforma by mohla byť prijatá do konca roka a mohla by platiť spätne od začiatku januára.

Aktuálne ocenenie akcií je najvyššie v histórii, a zároveň dlhopisová krivka naznačuje blížiacu sa recesiu. Faktory, ktoré odďaľujú recesiu, a tým aj pokles akcií, sú nízka inflácia a uvoľnená monetárna politika,“ naznačuje Martin Krištof, analytik spoločnosti Capital Markets, a dodáva, že na druhej strane centrálne banky vytvorili kvantitatívnym uvoľňovaním pôdu pre rýchly rast inflácie a navyše prejavili ochotu zvyšovať úrokové sadzby.

Súčasný trend rastu sa však nemusí v najbližšom období skončiť. Naznačuje to aj index „strachu“ VIX, ktorý je na rekordne nízkych úrovniach. „Ekonomike eurozóny sa darí veľmi dobre a dôvera výrobcov aj spotrebiteľov sa pohybuje na vysokých úrovniach,“ tvrdí Silvia Čechovičová, investičná strategička KBC Asset Management.

Podľa nej pozitívne očakávania sa začínajú premietať do biznisu firiem a môžeme očakávať ďalšie zrýchlenie tempa rastu. K hospodárskemu rastu pomáha aj menová politika Európskej centrálnej banky, ktorá na rozdiel od amerického Fedu pokračuje v stimulácii ekonomiky cez program nákupov dlhopisov. Zároveň udržuje úrokové sadzby v blízkosti nuly. Jej dôsledkom sú priaznivé podmienky pre lacné financovanie.

Slováci nezarábajú

U našich českých susedov vzrástol podiel spravovaných akciových fondov na 89,5 miliardy korún českých (3,43 miliardy eur), čo je o 21 miliárd (0,8 miliardy eur) viac ako v minulom roku. Slováci sú, naopak, konzervatívnejší. Nízke dlhopisové výnosy zapríčinené uvoľnenou menovou politikou Európskej centrálnej banky ich však nútia prehodnocovať investičné preferencie v prospech akcií.

Záujem o akcie v dôsledku toho vzrástol, avšak stále cítiť obavy, prečo investovať v časoch, keď dosahujú historické maximá,“ objasňuje Jakub Rosa, analytik Across Private Investment. Akciový investor pritom nakupuje dlhodobo a priemeruje ceny, načasovanie vstupu na trh ho teda nemusí trápiť. „Jedným z dôvodov, prečo Slováci neinvestujú viac do fondov, je podľa prieskumov nedostatok peňazí,“ uzatvára Krištof.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 03 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 04 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 05 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:04