StoryEditor

Tlak lekárov je súčasťou prestupov

21.09.2017, 00:00
Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera čelí výpovediam ambulantných lekárov. A ak sa do konca septembra nedohodnú, dotknúť sa to môže aj poistencov. Šéf vzťahov s poskytovateľmi v poisťovni Marián Faktor vysvetlil, aké možnosti by pacienti v takomto prípade mali, prečo nemôžu pristúpiť na podmienky lekárov a koľko by ich to stálo.
Na dohodu s približne dvoma tisíckami lekárov, ktorí vám vypovedali zmluvy, máte čas do konca septembra. Ako situáciu vnímate a v akom je štádiu?
Aktuálny stav je taký, že sme dohodnutí s dvoma tretinami lekárov, u ktorých po dohode došlo k zvýšeniu. Ostala však časť ambulancií, s ktorými stále rokujeme. (Zatiaľ posledné stretnutie bolo v utorok, pozn. red.) Cítime však, že tlak týchto lekárov je súčasťou prepoisťovacieho obdobia, ktoré momentálne beží, dokonca vo svojej tlačovej správe združenie ambulantných poskytovateľov doslova navádza na prepoistenie. Zväzu sme navyše viac peňazí ponúkli, ako to bolo aj pri iných segmentoch, no náš návrh neprijali. Stále sa snažíme dohodnúť.
Lekári požadujú zvýšenie cien o 10 percent pre špecialistov a pre obvodných lekárov chcú na jedného pacienta o euro viac. Aký bol váš návrh?
Ponúkli sme im zvýšenie o 11 percent, polovicu teraz a druhú polovicu v roku 2018 a chceme, aby bolo spojené so zvyšovaním kvality zdravotnej starostlivosti pre pacientov. Ak dáme peniaze navyše, pacienti by mali napríklad menej čakať, byť objednaní na konkrétny čas a tak ďalej.
Koľko by poisťovňu stálo pristúpenie na podmienky Zväzu ambulantných poskytovateľov?
Išlo by o viac ako 30 miliónov eur navyše.
Ak sa však nedohodnete, vaši poistenci tak môžu prísť napríklad o bezplatné ošetrenie u lekára. Aké sú ich možnosti, ak sa nedoh...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 10:23