Rapid lifeTASR
StoryEditor

Rapidu chýba 20 miliónov, poisťovňa už prešla auditom

29.09.2017, 23:31
Kontroverzná košická poisťovňa Rapid life je bližšie k vyhláseniu konkurzu.

V registri účtovných závierok je zverejnená mimoriadna závierka spoločnosti k 30. júnu 2017 aj s takzvaným záporným názorom nezávislého auditora.

Mimoriadnu závierku vypracovala nútená správkyňa Irena Sopková. Podľa zverejených dát má spoločnosť majetok v hodnote približne 1,2 milióna eur, ale záväzky necelých 22 miliónov, vykazuje tak vlastný kapitál v zápornej hodnote 20,6 milióna eur. Navyše časť majetku tvoria pohľadávky z poistného. Dá sa predpokladať, že vzhľadom na stav inštitúcie už klienti dlžné poistné neuhradia.

Nevytvorili technické rezervy

Košická auditorská spoločnosť Auditcon Slovakia vo svoje správe konštatuje, že vypracovaná závierka „zobrazuje verne“ finančnú situáciu spoločnosti podľa medzinárodných štandardov. Auditcon však vyslovil aj takzvaný záporný názor. Ide o štandardný nástroj, ktorého úlohou je zdôrazniť nedostatky vo výkazoch. V tomto prípade upozornili, že závierka ku koncu minulého roka nebola overená auditorom, pretože ten odstúpil od zákazky.

Rapid tiež podľa Auditconu nevytvoril opravné položky k pohľadávkam po lehote splatnosti v sume 6,4 milióna, nevytvoril technické rezervy k životným poistkám v sume 17,9 milióna eur a nevyradil zmarenú investíciu za 42-tisíc eur.

Nútená správkyňa prvý raz informovala o finančnom stave spoločnosti 18. júla a oznámila, že podá návrh na vyhlásenie konkurzu. Pokladom by mohla byť práve závierka a správa auditora. Vyhlásením konkurzu nútená správa zaniká. 

Zastavili exekúcie klientov

Irena Sopková zároveň zastavila exekúcie klientov zo strany poisťovne. Rapid si za časť predčasne ukončených zmlúv nárokoval takzvanú províznu pohľadávku, ktorú vymáhal prostredníctvom rozhodcovských súdov, ktoré exekúcie odobrovali. Ľudia buď zaplatili, alebo sa museli brániť na súdoch. 

Nútenú správu nad poisťovňou vyhlásila Národná banka Slovenska 15. júna tohto roka. Dôvodom podľa regulátora boli opakované zistenia, že poisťovňa Rapid life závažne ohrozuje práva klientov. „Poisťovňa tiež nekonala dobromyseľne a s náležitou starostlivosťou pri plnení nárokov klientov z poistných zmlúv.“ Samotný manažment Rapidu ešte v apríli napísal list premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorom oznámil, že sa dostali do stavu nedostatku likvidity, „čo znemožňuje uhrádzať záväzky voči klientom“. Aj to bol jeden z dôvodov zásahu.

Keďže na rozdiel od bánk poistný sektor nemá garančnú schému, pokiaľ sa poisťovňa dostane do konkurzu, klienti si rozdelia iba peniaze, ktoré z neho vzídu, napríklad speňažením majetku, čo nemusí byť postačujúca suma. To je aj prípad Rapidu.

Nakladanie s majetkom zo strany bývalého manažmentu poškodzovalo klientov, upozornil v júli člen Bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček. Ako príklad spomenul prevod budovy na blízku firmy AB Real, ktorej konateľom je syn predsedu predstavenstva Rapidu.

Veľmi štedré zhodnotenie

Pôvodný predseda predstavenstva spoločnosti Peter Talán v rozhovore pre HN zdôraznil, že ak by sa zohľadnila pohľadávka, ktorú si uplatňujú voči NBS, ich majetok by prevýšil záväzky. Auditor vo svoje správe túto pohľadávku nespomína. Približne 30 miliónov plus úroky si Rapid nárokuje od štátu v zastúpení NBS za takzvaný nesprávny úradný postup, keď vtedajší regulátor – ministerstvo financií odobrilo zlý vzorec, spoločnosť tak vyberala neprimerane nízke poistné. 

Nešlo však o jediný kontroverzný produkt. Ako upozornili HN, doslova pár mesiacov pred tým, ako prestal v roku 2002 Horizont Slovakia vyplácať, mohli klienti Rapidu uzatvoriť investičné životné poistenie, ktoré im za päť rokov malo priniesť vyše 80 percent. K takto nastavenému produktu mal výhrady aj vtedajší regulátor. „Úrad pre finančný trh identifikoval viaceré porušenia zákona a uložil pokutu a opatrenie na nápravu,“ uviedla Národná banka, pod ktorú úrad neskôr prešiel. Oslovení odborníci pritom upozornili, že poisťovne by mali pri zarábaní na kapitálových trhoch voliť konzervatívnejšiu stratégiu. 

V auguste tohto roka polícia zatkla pre údajnú korupciu vysokého funkcionára NBS. Ešte v roku 2015 mal prijať úplatok dva krát tisíc eur od dvoch členov predstavenstva Rapidu. Prípad sa mal stať v jednej z košických reštaurácií. Rovnakú sumu mal získať aj vo februári 2017 a ešte v ten deň si mal vypýtať ďalších 10-tisíc. Prípad však nahlásili len nedávno. 

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2022-08-18 17:00:00 - Feat.: - Title: Kauza Rapid Life: konkurz poisťovne sa nekončí, čo sa ďalej bude diať ďalej? 03 - Modified: 2022-08-16 08:43:01 - Feat.: - Title: Advokátka poistencov Rapidu chce ísť za politikmi: Posúdime pochybenia kompetentných 04 - Modified: 2022-08-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Posledná šanca pre klientov skrachovaného Rapidu: Čo môžu robiť, ak im popreli pohľadávku? 05 - Modified: 2022-08-03 14:21:40 - Feat.: - Title: Na Slovensku máme unikát: Klienti sa musia súdiť o právo súdiť sa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:46