Peter KažimírTASR
StoryEditor

Daň z poistenia nahradí doterajší poistný odvod

06.10.2017, 14:36
Ministerstvo financií dnes odkrylo čiastočne karty ako bude vyzerať nová daň z postenia.

Do pripomienkového konania, ktoré by sa malo začať v novembri, poslalo návrh zákona o dani z poistenia. O zámere ju zaviesť informovali ako prvé HN ešte vo štvrtok.

Nová daň by mala nahradiť doterajší osempercentný odvod z vybraného neživotného poistného. Bude mať charakter nepriamej dane. Sadzby dane budú diferencované podľa druhu poistenia, ale bližšie ho rezort špecifikovať ešte nechcel. „K detailom je nateraz predčasné sa vyjadrovať,“ tvrdí Alexandra Gogová, hovorkyňa ministerstva financií.

 Daň je bežná aj v EÚ

Rezort financií tvrdí, že poistná daň je štandardnou v EÚ. „Túto daň v Európskej únii uplatňujú približne tri štvrtiny členských štátov, a to z dôvodu, že poisťovacie služby sú v EÚ oslobodené od dane z pridanej hodnoty,“ tvrdí rezort financií v predbežnej informácii k návrhu zákona.

Trend zavádzania dane z poistného je v posledných rokoch viditeľný najmä v strednej a východnej Európe. Má ju napríklad Bulharsko, Maďarsko a Rumunsko. Rezort financií sa chce jej zavedením priblížiť k európsky štandardu a zároveň tým eliminovať existujúce disproporcie.

Navrhovaným zákonom sa teda zruší platenie odvodu z poistného a zachovaný ostane len odvodu z prijatého poistného z PZP.

Spory o odvod

Analytici aj poisťovne tvrdia, že štát je sklamaný z výberu odvodu, z ktorého plánoval získať 56 miliónov eur ročne, a tak chce svoje peniaze vymôcť v inej forme.

Poisťovne a ministerstvo financií sa celý tento rok sporia o tom ako a z čoho platiť osem percentný odvod zo neživotného poistného. Ten si od nich vypýtal štát od začiatku tohto roka cez novelu zákona o poisťovníctve.  Poistné domy totiž tvrdia, že predlžené či obnovené staré poistné zmluvy nie sú nové a nemusí sa z nich platiť odvod. „Výška odvodu zatiaľ nie je vyčíslená, poisťovne budú odvod prvykrát platiť až v novembri,“ vysvetľuje Helena Kanderková, hovorkyňa Allianz-slovenskej poisťovne.

Nahradenie odvodu poistnou daňou poisťovne neteší, ale hovoria, že by aspoň vyriešila existujúce nejasnosti ohľadom jeho platenia „V žiadnom prípade nás takáto daň neteší, ale na druhej strane v porovnaní s teraz platným odvodom je to transparentnejšie a každý občan bude mať jasno v tom, čo zo sumy zaplatenej poisťovni bude poistné a aká je k tomu vysoká daň.,“ vysvetľuje  pre HN Jozefína Žáková, generálna riaditeľka Slovenskej asociácie poisťovní.

01 - Modified: 2024-04-24 13:30:00 - Feat.: - Title: Ste živnostník? Takto si môžete evidovať a následne preukazovať daňové náklady 02 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti 03 - Modified: 2024-03-27 14:30:00 - Feat.: - Title: V čom spočívajú špecifiká zdanenia príjmov seniorov? V istých prípadoch nemusia platiť dane, tvrdí odborník 04 - Modified: 2024-04-05 09:00:28 - Feat.: - Title: Máte v pláne investovať? Dôležité je spoľahnúť sa na čísla z analýz, nie na pocity 05 - Modified: 2024-03-15 13:41:03 - Feat.: - Title: Gruzínci aj Čierna hora si otvorili cestu k investíciám. OECD im zlepšila klasifikáciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:40