Rok vzniku: 2006, Výška dotácie: 0 eur, Plánovaný počet pracovných miest 500, Skutočný počet pracovných miest 5priemyselneparky.sk
StoryEditor

V Detve vyrastie nový závod. Prácu nájdu stovky ľudí

13.10.2017, 15:34
Autor:
TASRTASR
Belgický investor sa chystá v Detve vybudovať závod pre viac ako tri stovky zamestnancov.

Okolo 350 pracovných miest má vzniknúť po dokončení výstavby nového závodu belgickej spoločnosti Punch, na ktorom sa investor dohodol s mestom Detva. Závod na výrobu komponentov v automobilovom priemysle má vyrásť v novom priemyselnom parku v detvianskej časti Trstená.

"Už na budúci týždeň budeme na mestskom zastupiteľstve schvaľovať odpredaj pozemkov pod nový závod," povedal TASR primátor Detvy Ján Šufliarsky. Má ísť o plochu približne desiatich hektárov. "V prípade schválenia uznesenia mestským zastupiteľstvom, plánuje spoločnosť začať výstavbu nového závodu na budúci rok a v tom istom roku ju aj ukončiť," dodal.

Vyrábať budú komponenty do áut

Rokovania investora s mestom Detva sa v priebehu tohto roka uskutočňovali aj za účasti Ministerstva hospodárstva SR a Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Belgická skupina PUNCH Automotive patrí k svetovým lídrom v produkcii automatických prevodoviek, ktoré možno považovať za jeden z kľúčových komponentov v automobilovom priemysle.

Spoločnosť disponuje dizajnérskymi, inžinierskymi a výrobnými prevádzkami v Európe a taktiež predajnými pobočkami v Ázii, pričom v roku 2016 zamestnávala vyše 1200 ľudí a dosiahla obrat približne 400-tisíc eur.

Robotníci aj technici

Podľa Šufliarskeho má v novom závode vzniknúť dodatočných ešte vyše 200 pracovných miest, a to príchodom ďalšej spoločnosti, ktorá si má od firmy Punch časť výrobného závodu prenajať.

Súčasťou investície má byť aj priemyselný vývoj nových produktov a výrobných nástrojov, kde nájde uplatnenie 30 konštruktérov s vysokoškolským technickým vzdelaním.

Najnovšie technológie

Pracovisko bude vybavené najmodernejšími CAD systémami na tvorbu 3D modelov, simuláciu produktov a výrobných postupov. Zámerom investora je v budúcnosti spolupracovať so školami na projektoch duálneho vzdelávania a praxe a na svojich výskumno-vývojových aktivitách aj so slovenskými vysokými školami a vedeckými inštitúciami.

Investor chce v Detve vybudovať dve výrobné haly, administratívnu budovu, parkovisko pre zamestnancov, vnútroareálové komunikácie a obslužné stavby. Do roku 2023 sa plánuje ďalšie rozšírenie závodu. "Mesto Detva vybuduje po hranicu priemyselného parku prístupovú komunikáciu a inžinierske siete," doplnil primátor.

„Pri hľadaní investora sme kládli dôraz na vytvorenie väčšieho počtu nových pracovných miest, čím by sa znížila nezamestnanosť v našom regióne, ďalej na to, aby výrobný program bol ekologicky neškodný, aby sa našim obyvateľom nezhoršilo životné prostredie, kvalita života a bývania v meste,“ pripomenul primátor.

01 - Modified: 2024-04-12 07:53:42 - Feat.: - Title: Zamestnanosť vo februári vzrástla v šiestich sledovaných odvetviach 02 - Modified: 2024-04-15 10:35:09 - Feat.: - Title: Mikloš v HNtelevízii: Fico blafuje. Plošný rez v štátnej správe je úplný nezmysel​ 03 - Modified: 2024-04-11 22:14:13 - Feat.: - Title: Ficov 30-percentný rez na ministerstvách by bol zásadným úsporným opatrením, analytik to však vníma skepticky 04 - Modified: 2024-04-09 15:30:00 - Feat.: - Title: Prečo sa Dankovi Ficovo plašenie páčiť nemusí 05 - Modified: 2024-03-30 10:14:29 - Feat.: - Title: Zamestnanosť v priemysle na Slovensku klesá. Naznačuje to zmenu v ekonomike, ukazuje analýza
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 10:34