StoryEditor

Občianske preukazy sú bezpečné, tvrdí Kaliňákova tajomníčka

18.10.2017, 11:25
Autor:
rtrt
Štátna tajomníčka ministerstva vnútra Denisa Saková reaguje na situáciu ohľadne elektronických občianskych preukazov.

Ministerstvo vnútra potvrdilo, že e-občianske preukazy sú stále bezpečné. Podľa slov rezortu je možná zneužiteľnosť na teoretickej úrovni. 

Aj napriek tomu, že o hrozbe vedel rezort už od júna tohto roka, informoval o tom len v týchto dňoch.

V rámci zvyšovania zabezpečovania bude nemecký dodávateľ čipov navyšovať bitovú hĺbku elektronických podpisov.

Tá by mala byť navýšená počas nasledujúcich štyroch až piatich týždňov.

Ministerstvo nevidí žiadnu hrozbu nakoľko výskumníci z Masarykovej univerzity, ktorí o celom probléme informovali dodavateľov vo februári uviedli, že na prelomenie kľúča by bežný počítač potreboval viac ako 40 rokov a použitie 650 procesorov by daný kľúč nezlomilo ani za jeden celý rok.

Prípadné náklady bude znášať dodávateľ, ministerstvo stále apeluje na majiteľov elektronických občianských preukazov , aby dodržiavali
zásady bezpečného používania.

Ministerstvo vnútra garantuje bezpečnosť doposiaľ vydávaných slovenských elektronických občianskych preukazov s čipom, ktorý je chránený bezpečnostným osobným kódom (BOK).

"Občianske elektronické preukazy sú stále bezpečné. Certifikáty, ktorými sa generujú kľúče, verejný i privátny, na zaručený elektronický podpis schvaľoval nemecký bezpečnostný úrad a tieto certifikáty prebral automaticky aj Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) SR. Zatiaľ nemáme informáciu ani od NBÚ, ani od nemeckého bezpečnostného úradu, že by boli tieto certifikáty zrušené," povedala Saková.

Výrobca, ktorý dodáva čipy do slovenských elektronických občianskych preukazov, sa podľa štátnej tajomníčky snažil v poslednom období zvýšiť úroveň generovania párov, verejného a privátneho kľúča, a na základe toho došlo k "diere", ktorá vykazuje znaky zraniteľnosti. Takou istou situáciou prechádza podľa nej aj Rakúsko a Estónsko.

"Výskumníci z Masarykovej univerzity v Brne zatiaľ predstavili len teoretický náznak toho, že by vedeli toto generovanie odhaliť, respektíve prelomiť bezpečnostnú ochranu daného čipu," uviedla štátna tajomníčka.

01 - Modified: 2024-01-25 17:15:22 - Feat.: - Title: Fico má strach z čierneho scenára. Ťahúň ekonomiky nám môže vytvoriť rady státisícov nezamestnaných, varuje 02 - Modified: 2023-11-29 15:23:20 - Feat.: - Title: K zvýšeniu cien plynu na budúci rok nepríde, plánujú sa kompenzácie, vyhlásila Saková 03 - Modified: 2023-07-16 13:28:02 - Feat.: - Title: Saková: Polícia za Hamrana nemá zaviazané len ruky, ale aj nohy. Vždy sa dá kritizovať, oponuje Kyselica 04 - Modified: 2022-08-05 08:45:05 - Feat.: - Title: Problém s nedostatkom policajtov nie je len vo finančnom ohodnotení, hovorí Saková 05 - Modified: 2021-03-07 14:12:29 - Feat.: - Title: Spoločnosť má obavy z toho, čo prinesú najbližšie mesiace, tvrdí Saková
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:10