automobilky, priemysel, výrobaPavol Funtál
StoryEditor

Automotive trápia nestabilné ceny

24.10.2017, 00:00
Konateľ firmy Küster Vladimír Horváth v rozhovore pre Hospodárske noviny.

Podnikateľský sektor zažíva na Slovensku nie práve pokojné obdobie. Umiestnili ste sa medzi top firmami

Banskobystrického kraja. Čomu pripisujete tento rast?
Naša spoločnosť patrí od začiatku pôsobenia v slovenskom prostredí medzi silné, úspešné a stabilné firmy nielen v Banskobystrickom kraji, ale aj v rámci celého Slovenska. Všetky tieto atribúty sme získali bez akejkoľvek podpory či už zo strany Banskobystrického samosprávneho kraja, alebo našej vlády.


Je v súčasnosti podnikanie u nás ťažšie ako v rokoch, keď vaša firma začínala?
Naša spoločnosť sa od vzniku pohybuje vo vysoko konkurenčnom prostredí, ktoré sa ešte vystupňovalo vďaka globalizácii. Vzhľadom na globalizáciu trhu, nestabilné ceny jednotlivých komodít, značné byrokratické a daňové zaťaženie je podnikanie v automotive segmente naozaj omnoho náročnejšie ako pred 25 rokmi.


Máte aj vy problém s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily?
V súčasnej dobe je náročné nájsť vhodných kandidátov na obsadenie technických pozícií s vysokoškolským vzdelaním a aktívnou znalosťou nemeckého, prípadne anglického jazyka. Spoločnosť spolupracuje pri vyhľadávaní kandidátov s personálnymi agentúrami, úradmi práce a vlastným náborom. Proces vyhľadávania trvá dlhší čas, ale končí sa úspešne a zatiaľ sa nám darí novovytvorené pozície obsadiť.


V čom teda spočíva kameň úrazu?
Problém nastáva aj pri pokrytí zvýšenej potreby novej pracovnej sily na menej kvalifikované práce, ktorými sú montážne práce. Samozrejme, aj my sme zaznamenali najmä v poslednom roku znížený záujem o zamestnanie vo výrobnom sektore a taktiež klesla kvalitatívna úroveň záujemcov o prácu, ktorých má spoločnosť k dispozícii.


V poslednom období sa skloňuje zavedenie 13. a 14. platu. Čo by to pre vás znamenalo?
Dobrovoľný alebo povinný 13. aj 14. plat je podľa nášho názoru jednoznačne nesystémový prvok v slovenskom daňovom systéme. Po prijatí aktuálneho návrhu súčasnej vlády majú byť dobrovoľné, potom je však na mieste otázka, načo ich vôbec zavádzať, keďže prosperujúce firmy už takéto odmeny svojim zamestnancom platia. Küster tak robí už dlhé roky a status 13. a 14. platu používa v závislosti od hospodárskych výsledkov spoločnosti ako odmenu a motiváciu pre našich zamestnancov. V posledných rokoch v 100-percentnej výške.

Profil firmy Küster-automobilová technika, spol. s r. o.
Spoločnosť vznikla v roku 1992 spojením časti Vlkanovských strojární a firmy Küster GmbH&Co. zo Spolkovej republiky Nemecko. Z týchto zložiek vznikol samostatný strojársky podnik, ktorý sídli vo Vlkanovej. Ich výrobný program je orientovaný na automobilový priemysel. Zaoberá sa produkciou ovládacích tiahel od ručných bŕzd po sedadlá. Podstatná časť ich komponentov smeruje za hranice Slovenska. Medzi hlavných odberateľov patria Volkswagen Group, BMW, SAAB či Ford. Spoločnosť sa stala víťazom rebríčka výrobných firiem v Banskobystrickom kraji s obratom do 50 miliónov eur.

Top 10 firiem Banskobystrického kraja

Obchodné firmy s obratom 2 – 9,9 milióna eur
FENIX Slovensko
MAPRO Slovakia
DYNEX Servis
best AUTOMAX
REA-S
S.D.A.
OSKO
KLC
Stavebniny Ádám
VK SUMA

Obchodné firmy s obratom 10 – 50 miliónov eur
BDI spol.
Zeppelin SK
NICHOLTRACKT
FAnn-parfumérie
Glamour Slovakia
Motor-Car Banská Bystrica
COOP JEDNOTA REVÚCA
LPP Slovakia
LION CAR
COOP JEDNOTA ŽARNOVICA

Výrobné firmy s obratom 2 – 9,9 milióna eur
GALVEX
ORTOTECH
MANUFACTURING + MOUNTING
DRU
B 6 Slovakia
K-Plast
I.G.C.STROJAL
FF Systembau
SLOVPUMP-TRADE
I.P.A.-Kovovýroba

Výrobné firmy s obratom 10 – 50 miliónov eur
Küster-automobilová technika
ELBA
YURA ELTEC Corporation Slovakia
Fagor Ederlan Slovensko
Adient Innotec Metal Technologies
Doprastav Asfalt
Harmanec-Kuvert
Biotika
Mincovňa Kremnica
GEVORKYAN

Mikrosegment
AGRIPEĽ
M.R Institute
Powerskin
Poľnofarma MOGBI
ORTOREHA
HASKOM Automation
GEMERPRODUKT VALICE
MIRAMED
VADET
cosmos flowers

01 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 02 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 03 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:49