Pôvodnú výrobnú halu v Novom Meste nad Váhom firma predala. Výrobu presunuli do Poľska.Peter Mayer
StoryEditor

Prieskum: Dobré vzťahy so šéfom sa finančne oplatia, lepšie ich pestujú mladí

24.10.2017, 13:05
Autor:
TASRTASR
Zamestnanci, ktorí udržujú s nadriadeným dobré vzťahy, si dokážu viac zarobiť, ukázal prieskum.

Väčšina zamestnancov na Slovensku vychádza so svojím šéfom dobre. A môže sa im to vyplatiť. Tí, ktorí sú so svojím nadriadeným priatelia, dokážu totiž zarobiť v priemere až o 17 percent viac. Na druhej strane si však šéf od jeho kolegov - priateľov môže vypočuť viac kritiky.

Títo zamestnanci vyčítajú nadriadeným najmä to, že nemajú guráž, rozhodnosť, ako aj nedostatočnú kreativitu. Ukázal to najnovší prieskum portálu Platy.sk. Prieskum bol súčasťou Paylab Compensation monitora, ktorý sleduje trendy v odmeňovaní. Zúčastnilo sa na ňom 12 157 respondentov.

Tri percentá majú chladný vzťah 

Priateľský vzťah so šéfom deklarovalo 60 percent respondentov. Problém so svojím nadriadeným nemajú len ľudia s nadpriemerným platom, ale aj zamestnanci s nižším zárobkom. Je ich však podielovo menej ako nadpriemerne zarábajúcich.

Približne štyria z 10 zamestnancov na Slovensku charakterizujú svoj vzťah so šéfom skôr neutrálne až negatívne. Rezervovaný vzťah so šéfom má 36 percent opýtaných, 3 percentá zamestnancov majú s nadriadeným chladný až nepriateľský vzťah.

Mladší majú lepšie vzťahy 

Priateľské vzťahy sú pritom najmä v strednom manažmente, u kvalifikovaných technických pracovníkov, či u zamestnancov v IT. Lepšie vzťahy s priamym nadriadeným pritom majú mladší pracovníci do 35 rokov.

Takmer tretina šéfov je však podľa Slovákov neférová, neúprimná. Súčasným lídrom podľa zamestnancov chýba aj ochota, odborné skúsenosti a pokora. Ľudia, ktorí majú s nadriadeným priateľský vzťah, sa však častejšie sťažujú na to, že šéf nemá guráž a rozhodnosť, a tiež je málo kreatívny. "Zamestnanci, ktorí majú rezervovaný až chladný vzťah so šéfom, sa zase častejšie sťažujú na málo úcty a rešpektu zo strany šéfa a na nedôveryhodnosť. Tiež pochybujú o jeho kompetentnosti a označili, že mu chýba odbornosť a skúsenosti," uvádza sa v prieskume.

Ženy ako horšie šéfky 

Zamestnanci, ktorí zarábajú na Slovensku podpriemerne, sa sťažujú, že šéfom chýba férovosť, ochota, slušnosť, pokora a väčšia otvorenosť. Zamestnancom s nadpriemerným príjmom zase chýba u šéfov okrem odborných skúseností aj charizma, odvaha a guráž, rozvaha a kreativita.

Z hľadiska pohlaví vnímajú zamestnanci horšie nadriadené ženy. "Férovosť, úprimnosť či odvaha chýbajú podľa pracovníkov viacerým ženským šéfkam, viac ako mužským manažérom," priblížil prieskum. Prieskum ale ukázal, že na Slovensku šéfuje žena 26 percent zamestnancov. Približne podobné podiely sú aj v Českej republike, Maďarsku a v Poľsku.

 

01 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum 02 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov 03 - Modified: 2024-04-11 04:59:56 - Feat.: - Title: Viac ako 80 percent Ukrajincov naďalej verí, že nad Ruskom zvíťazia, ukázal prieskum 04 - Modified: 2024-04-07 16:30:00 - Feat.: - Title: „Ako by niekto zmazal dva týždne kampane.“ Staršie prieskumy trafili výsledky presnejšie než tie pred finále 05 - Modified: 2024-04-08 06:57:08 - Feat.: - Title: Aliancia v parlamente výrazné mení pomer síl, Ficova vláda by s ňou mala ústavnú väčšinu (najnovší prieskum)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:23