TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Dôvera poslala novú ponuku, dvetisíc ambulancií s poisťovňou stále rokuje

25.10.2017, 15:09
Dôvera dala prísľub, že kým sa s lekármi nedohodne, bude aj naďalej hradiť všetky vyšetrenia svojich poistencov.

Vyhlásenia o dohode medzi Zväzom ambulantných poskytovateľov a súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera zo začiatku mesiaca mohli byť predčasné. Aj napriek tomu, že lekári vtedy po rokovaniach avizovali podpísanie zmlúv, stále sa tak nestalo. Na utorkovom stretnutí sa totiž dozvedeli, že prisľúbené päťpercentné navýšenie od poisťovne nebude celoplošné.

„V návrhu cenových podmienok, ktoré predstavili, ho totiž definujú ako priemerné,“ uviedol predseda Zväzu Marián Kollár. Znamená to, že za niektoré výkony by navyše dostali menej, za iné viac. Tie lepšie ohodnotené pritom mali byť také, ktoré niektorí lekári robia minimálne, čiže ambulancie by tým stratili. Dôvera však ešte včera v priebehu dňa poslala novú ponuku, čo lekári pripisujú aj medializácii a usporiadaniu tlačovej konferencie.

Zasadne predsedníctvo

Kollár sa zatiaľ nevyjadril, či novú ponuku prijmú. Podľa lekárov však vyzerá lepšie ako tá, ktorú predložili na rokovaní v utorok. O tom, či zmluvy podpíšu, budú rokovať dnes v podvečerných hodinách. Pacienti by sa však zatiaľ nemali ničoho obávať. Dôvera totiž dala prísľub, že kým sa s lekármi nedohodne, bude im aj naďalej hradiť všetky vyšetrenia svojich poistencov.

Podľa analytika INEKO Dušana Zachara mohli lekári pri vyjednávaniach ťažiť najmä z toho, že vrcholilo počas obdobia, kedy mohli ľudia zmeniť zdravotnú poisťovňu. Kampaň však pre Dôveru dopadla dobre, výpovede lekárov ju ovplyvnili len minimálne. Podarilo sa im získať najviac poistencov a znížiť počet tých, ktorí poisťovňu opustili.

Viac od všetkých

Približne dvetisíc ambulancií je s Dôverou v nezmluvnom vzťahu od začiatku októbra, nepáčili sa im totiž platové podmienky. Ako uvádza členka predstavenstva Zväzu Edita Hlaváčková, napríklad za kontrolné vyšetrenie, kde je zahrnuté všetko od objednania pacienta, vypísania papierov, anamnézy či vyhodnotenia stavu, dostane od poisťovni necelých päť eur. V takomto režime podľa lekárov nebolo možné pokračovať. Spokojní však nie sú ani s piatimi percentami navyše, pôvodne totiž požadovali dvanásť eur.

Viac peňazí pritom lekári chcú od všetkých troch poisťovní. So štátnou Všeobecnou zdravotnou poisťovňou zväz uzavrel rokovania ešte v septembri a prisľúbené majú takmer päťpercentné navýšenie tento a osempercentné zvýšenie platieb budúci rok. Na takúto podmienku však pristúpili iba preto, že poisťovňa je v ozdravnom pláne a budúci rok ešte budú rokovať. Poisťovňa však zatiaľ nekomentovala, koľko ju to bude stáť. S Unionom prebiehajú rokovania tiež, zmluvy zatiaľ poisťovni nevypovedali.​

Čakáme na stanovisko od Dôvery.

01 - Modified: 2024-04-18 09:22:50 - Feat.: - Title: Koniec benefitov na zuby, financie majú ísť ambulanciám 02 - Modified: 2024-04-15 14:20:39 - Feat.: - Title: Dolinková zrušila zubné benefity v zdravotných poisťovniach 03 - Modified: 2024-04-09 17:44:08 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska sa dohodla na pokračovaní zmlúv aj s VšZP a Dôverou 04 - Modified: 2024-03-23 13:30:00 - Feat.: - Title: 81-ročnej Daniele zistili, že v sebe 50 rokov nosila dieťa. Odstránenie ultravzácneho plodu ju však nakoniec stálo život 05 - Modified: 2024-03-08 12:07:01 - Feat.: - Title: Nemocnica za dva roky omylom odrezala šiestim ľuďom končatiny. Priznali, že išlo o lekárske chyby
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:37