TASR/Martin Palkovič
StoryEditor

Slovenskí strojári sú pripravení podieľať sa na vyzbrojení armády

13.11.2017, 10:05
Autor:
TASRTASR
Slovenská armáda dostane stovky vozidiel, záujem o výrobu majú aj tuzemské firmy.

Domáce strojárske podniky dokážu dodávať techniku pre slovenskú armádu a políciu. Sú pripravené podieľať sa aj na avizovanom projekte armádnych bojových vozidiel 4x4 a 8x8. Majú na to predpoklady z hľadiska know-how, výroby, inovačného potenciálu, pracovného kapitálu a technologického zabezpečenia. Pre TASR to uviedol predseda Sekcie výrobcov obranného priemyslu (SVOP) Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Martin Dušanič.

Oceňujem konštruktívny prístup ministerstva obrany a jeho snahu komunikovať so sekciou výrobcov. Už 30. marca tohto roka potvrdil minister obrany zámer rezortu zapojiť do spolupráce domáci podnikateľský sektor, jeho pracujúcich a regióny. Následne 20. apríla podpísala celá SOPK s rezortom obrany dohodu o spolupráci. V júni diskutovali výrobcovia o svojich technických a technologických možnostiach,“ spresnil Dušanič.

Priemyselný deň

S konkrétnymi návrhmi na spoluprácu jednotlivé zbrojárske podniky prišli podľa neho 21. septembra na stretnutí so sekciou vyzbrojovania a modernizácie Ministerstva obrany (MO) SR. Dušanič vyjadril presvedčenie, že komunikácia podnikateľského sektora s rezortom obrany bude pokračovať.

Najbližšie sa stretneme počas pripravovaného Priemyselného dňa začiatkom decembra na Záhorí,“ pripomenul Dušanič. Zapojenie sa domáceho priemyslu do dodávok pre silové zložky je podľa Dušaniča celosvetovým trendom a má viaceré synergické efekty. „Štát takto prispeje k rastu vlastnej ekonomiky, podporí inovačný potenciál, zvýši daňové príjmy, zastabilizuje zamestnanosť v slabších regiónoch a prispeje k rozvoju miest a obcí,“ uzatvoril Dušanič.

Predávanie tretím stranám 

Minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva obrany Ján Hoľko v piatok (10.11.) vyhlásili, že pri výrobe obrnených vozidiel pre slovenskú armádu by mal byť v maximálnej možnej miere zapojený slovenský obranný priemysel.

V prípade obrnených vozidiel 8x8 je podľa Hoľka situácia taká, že je podpísané memorandum medzi slovenským a fínskym ministerstvom obrany, na základe ktorého bola s fínskou Patriou ratifikovaná technická dohoda. "Tá hovorí, akú časť vyvinie Fínsko a akú časť SR tak, aby to bolo slovenské vozidlo. Oni vyvinú tretinu, my dve. Výsledkom dohody by mal byť prototyp, ktorý ak prejde skúškami, bude ponúknutý ministerstvu obrany. Stopercentným vlastníkom takéhoto vozidla sa stane SR a môžeme ho predávať na fínsky trh, ale aj na tretie trhy," vysvetlil.

Začiatok cesty

Na margo vozidiel 4x4 Hoľko uviedol, že sme na začiatku cesty a nemáme ešte vybratého partnera.

Vláda SR v stredu (8.11.) prerušila rokovanie o forme nákupu bojových obrnených vozidiel pre slovenskú armádu. Materiál z rokovania vlády vypustili.

Rezort obrany predložil ešte v máji tohto roka na rokovanie kabinetu materiál, v zmysle ktorého by Ozbrojené sily (OS) SR mali do roku 2029 získať 81 kusov bojových obrnených vozidiel 8×8 a 404 kusov viacúčelových vozidiel 4×4. Hodnota zákazky sa odhaduje na 1,2 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 02 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás 03 - Modified: 2024-04-19 13:00:00 - Feat.: - Title: Demänovská ľadová jaskyňa je už úplne bez ľadu. Čoskoro pravdepodobne zmenia aj jej názov 04 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 05 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:53