automobilky, priemysel, výrobaPavol Funtál
StoryEditor

Slovensko spojí sily so Srbskom pri odhaľovaní nelegálnej práce

13.11.2017, 11:15
Autor:
TASRTASR
Slovensko a Srbsko budú viac spolupracovať pri odhaľovaní nelegálneho zamestnávania.

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) podpísal v pondelok so srbským ministrom práce Zoranom Djordjevičom protokol o spolupráci v oblasti práce a zamestnávania.

Cieľom tohto dokumentu je potláčať nelegálne zamestnávanie zahraničných pracovníkov v oboch krajinách. "Vzhľadom na istú konjunktúru a na súčasný stav na trhu práce, budeme potrebovať kvalifikovanú pracovnú silu. Máme záujem, aby občanom Srbska boli vytvorené vhodné pracovné podmienky, ale aj sociálne zabezpečenie, čo sa týka ubytovania," skonštatoval na spoločnej tlačovej konferencii Richter.

Zahraniční Slováci

Podľa aktuálnych štatistík na Slovensku pracuje 10 811 občanov zo Srbska, z toho 8 516 má povolenie pracovať na základe informačnej karty a 2 295 na povolenie prostredníctvom jednotlivých úradov práce.

"Drvivá väčšina sa nachádza na západnom Slovensku, v bratislavskom regióne. Minimálne dve tretiny z celkového počtu osôb zo Srbska, ktorí tu pôsobia, sú tzv. zahraniční Slováci, alebo osoby s preukazom zahraničného Slováka, ktorí nepotrebujú súhlas slovenských orgánov, ale pôsobia na území SR na základe tzv. informačnej karty," priblížil Richter. Preto je podľa neho dôležité, aby komunikovali medzi sebou inšpektoráty práce, ale aj ústredia práce a Sociálna poisťovňa.

Najviac v automobilkách 

Najčastejšie srbskí pracovníci pracujú v oblasti automobilového priemyslu a vo firmách zameraných na elektrotechnický priemysel. Nelegálna práca bola podľa Richtera preukázaná zatiaľ v 24 firmách, ďalších 12 firiem je preverovaných, či neporušujú zákon o nelegálnej práci. Richter zároveň uviedol, že za nelegálnym zamestnávaním možno hľadať najmä sprostredkovateľské firmy, ktoré veľakrát pochádzajú z Čiech, Poľska a Maďarska.

"Odkedy sme sprísnili zákon ohľadom agentúr dočasného zamestnávania na Slovensku, využívajú viacerí šancu vytvoriť si pobočku v okolitých krajinách, kde legislatíva nie je tak prísna, a potom sem posielať vyslaných zamestnancov. Preto je dôležité, aby sme mali včas informáciu o ľuďoch, ktorí zo Srbska odchádzajú," uviedol Richter.

Slovensko má spolu so Srbskom uzatvorenú zmluvu o sociálnom zabezpečení.

Sociálny dumping

"Akonáhle príde zamestnanec Srbskej republiky, má všetky zákonné garancie, ktoré vyplývajú aj pre občanov SR. Toto je náš cieľ. Vytvoriť podmienky, aby akýkoľvek občan cudzej krajiny, vrátane Srbska, mal vytvorené rovnaké podmienky podľa Zákonníka práce, ako má slovenský zamestnanec, a aby sa neuplatňoval sociálny dumping, aby sme nevozili lacnú pracovnú silu," podotkol Richter.

Srbský minister práce, zamestnanosti, otázok vojnových veteránov a sociálnych vecí verí v to, že spolupráca bude prospešná pre obidve krajiny. "Veľa občanov Srbskej republiky si želá pracovať v zahraničí a začínajú na Slovensku. Migrácia a pohyb obyvateľov v Európe je normálny. Vláda si praje, aby všetky procesy, ktoré s tým súvisia, boli vyzdvihnuté na vyššiu úroveň," skonštatoval Djordjevič s tým, že v záujme vlády je zabezpečiť pre pracovníkov prichádzajúcich na Slovensko určitý životný štandard, aby bol lepší.

Tiež verí, že spolupráca medzi obidvomi krajinami sa dostane na vyššiu úroveň, a to aj vďaka obojstrannej spolupráci inšpektorátov práce z obidvoch krajín.

01 - Modified: 2024-04-22 12:24:40 - Feat.: - Title: Vallov údiv: Primátor Bratislavy to prehnal a už to asi aj vie (komentár) 02 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší 03 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 04 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 05 - Modified: 2024-04-19 12:30:00 - Feat.: - Title: Choroba minulého storočia sa vracia v plnej sile. V Česku si už vyžiadala životy, zvýšený počet prípadov nákazy je aj u nás
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 08:06