strojárstvo, výroba, robotníkPeter Mayer
StoryEditor

Slovensko sa otvorí pracovníkom z krajín mimo EÚ: pripravuje sa uvoľnenie podmienok

13.11.2017, 14:20
Autor:
ČTKČTK
Poslanci vládnej strany Smer-SD predložili návrh novely zákona, ktorá zjednoduší zamestnávanie cudzincov na Slovensku.

Slovensko v čase rekordne nízkej nezamestnanosti pripravuje uvoľnenie podmienok pre zamestnávanie cudzincov z krajín mimo EÚ, ktorí v súčasnosti až na výnimky musia najprv získať povolenie úradov.

Návrh novely príslušného zákona predložili do parlamentu poslanci najsilnejšej vládnej strany Smer-Sociálna demokracia (Smer-SD) premiéra Roberta Fica. Jeho súčasťou je aj skôr ohlásené zvýšenie príspevkov, ktoré majú motivovať obyvateľov Slovenska k hľadaniu práce aj vo väčšej vzdialenosti od svojho bydliska.

Pod päť percent

Firmy na Slovensku sa už dlhší čas sťažujú na nedostatok pracovnej sily. Pre otvorenie pracovného trhu sa minulý týždeň vyslovil Zväz automobilového priemyslu, ktorý ešte na jar nepovažoval zamestnávanie cudzincov za systémové riešenie. Práve automobilový priemysel je hlavným ťahúňom ekonomiky Slovenska.

Podľa predlohy sa voľnejšie podmienky pre zamestnávanie cudzincov z tretích krajín budú od mája budúceho roka vzťahovať na regióny s mierou nezamestnanosti nižšou ako päť percent. Túto podmienku v septembri spĺňalo 33 z celkového počtu 79 okresov na Slovensku, a to najmä na západe krajiny, kde je životná úroveň vyššia ako na strednom a východnom Slovenskom. V priemere za celé Slovensko miera nezamestnanosti dosiahla 6,42 percenta.

Nárast počtu cudzincov 

Zamestnanci z tretích krajín po schválení materiálu nebudú môcť tvoriť viac ako 30 percent z celkového počtu pracovníkov v podniku a firmy im budú musieť zabezpečiť primerané ubytovanie.

Na Slovensku na konci septembra pracovalo 45 922 cudzincov, čo v porovnaní s vlaňajškom predstavuje nárast o takmer dve pätiny. Väčšinu z nich tvorili občania krajín Európskej únie a Európskeho hospodárskeho priestoru, pre ktorých nemusia ich zamestnávatelia žiadať úrady o povolenie pre zamestnanie.

Hlavne Srbi

Vôbec najväčšiu skupinu zahraničných pracovníkov (približne 10 700 ľudí) na Slovensku ale tvorili občania Srbska, kde žije početná slovenská komunita, ktorej príslušníkom takisto stačí absolvovať jednoduchšie administratívne procedúry pred zamestnaním sa na Slovensku.

Okrem uvoľnenia podmienok pre zamestnávanie cudzincov spomínaný návrh novely zákona počíta so zvýšením príspevkov štátu pre nezamestnaných na dochádzanie za prácou a na krytie nákladov spojených s ubytovaním či so zavedením nového príspevku na sťahovanie.

01 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 02 - Modified: 2024-04-18 09:00:00 - Feat.: - Title: Instagramový trend Cash Catch dorazil aj k nám. Kde na Slovensku môžeš nájsť ukryté peniaze? 03 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 04 - Modified: 2024-04-17 12:26:34 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Koniec temnoty sa blíži, z Nemecka sa šíria dobré správy 05 - Modified: 2024-04-16 11:19:42 - Feat.: - Title: Za urovnanie vzťahov s Českom je 70 percent Slovákov, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:15