StoryEditor

Amazon otvára centrum pri Seredi. Už teraz má viac ako tisíc zamestnancov

14.11.2017, 09:15
Dnes prebehlo oficiálne otvorenie prvého logistického centra na Slovensku.

Megainvestícia technologického giganta Amazon v priemyselnom parku Sereď-Juh je takmer na konci. Spoločnosť, ktorá sa počas 23 rokov z garáže pretransformovala na svetového hráča sa rozhodla na našom území postaviť reverzné logistické centrum a dnes ho oficiálne otvára.

Obrovské logistické centrum hneď vedľa rýchlostnej cesty Nitra - Trnava sa nedá prehliadnuť. Na jar išlo o holú stavbu. Dnes sa nachádzame v dokončených priestoroch s pracujúcimi zamestnancami i dokončenými a funkčnými technológiami starajúcimi sa o logistiku.

Predtým ako vstupujeme do nových priestorov zameriavame sa na tri faktory. Musíme na mieste nájsť dobrú infraštruktúru, dostatok ľudí a aj dobré regulačné prostredie,“ uviedol šéf spoločnosti Amazon Matt Green počas oficiálneho otvorenia logistického centra a dodal, že všetky tieto tri faktory našli v Seredi.

Ľudí stále naberajú

V logistickom centre sa aktuálne pracuje. V celej prevádzke na pravidelnej báze odznieva gong s hlásením, ktorej zo skupín začína a končí prestávka. Tie sú počas pracovnej doby tri. Obedná tridsaťminútová a dve platené po dobu 15 minút.

Na Amazone zarábajú aj Slováci

Viac ako 1200 slovenských firiem predáva svoje produkty na Amazone. Podľa spoločnosti môžu osloviť stovky miliónov zákazníkov na celom svete a využívať jej silnú celosvetovú logistickú sieť.

Príkladom je aj Marian Glett zo slovenskej spoločnosti Relleciga. „Naše produkty sú kvalitné, no nemali sme možnosť dostať sa s nimi do celého sveta. Ide o desiatky tisíc kusov, ktoré zákazníčky dostávajú už na druhý deň,“ konštatuje Glett a dodáva, že práve reverzné logistické centrá sa týkajú aj jeho produktov, nakoľko plavky často nesadnú a sú potrebné vymeniť.

Technologický gigant

Amazon v tomto roku otvoril jediné logistické centrum v Európe, a to na Slovensku. Aktuálne má 46 logistických centier v ôsmych krajinách. V budúcnosti má však bohaté expanzné plány a čoskoro by v rámci Európy malo

Spoločnosť Amazon vznikla v roku 1994 v garáži jej zakladateľa Jeffa Bezosa s piatimi zamestnancami. Počas niekoľkých rokov sa z nej raketovým tempom stal technologický a logistický gigant s tržbami na úrovni 130 miliónov eur ročne.

Na Slovensku má aktuálne otvorenú korporátnu kanceláriu v Bratislave a reverzné logistické centrum v Seredi. Aktuálne na našom území zamestnáva viac ako 1850 zamestnancov. Na svete celkovo zamestnávame 545 tisíc zamestnancov. Iba v tomto roku sa pracovná základňa rozšíri o 65 tisíc zamestnancov.

01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-03-27 14:12:07 - Feat.: - Title: Obchodný gigant Amazon prehral v Európskej únii súd o pozastavení platnosti ustanovení o reklame 03 - Modified: 2024-03-23 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá manželka majiteľa Amazonu rozdáva peniaze. Neziskovkám darovala stovky miliónov, mohla by inšpirovať aj slovenskú vládu 04 - Modified: 2024-03-05 07:58:01 - Feat.: - Title: Musk už nie je najbohatší človek na svete, vystriedal ho Bezos 05 - Modified: 2024-02-21 11:37:26 - Feat.: - Title: Tretí najbohatší muž sveta predal miliardové akcie. Prilepšil si aj presťahovaním do Miami
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 14:08