Peter KažimírPavol Funtál
StoryEditor

Výbor schválil návrh rozpočtu na budúci rok. Počíta aj s príplatkami za prácu v noci a cez víkend

20.11.2017, 13:45
Autor:
TASRTASR
Parlament sa bude návrhom zaoberať na najbližšej schôdzi.

Parlamentný výbor pre financie a rozpočet odobril v pondelok návrh štátneho rozpočtu na rok 2018. Parlament sa ním bude zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá odštartuje 28. novembra. Rozpočet by sa mohol dostať v pléne na rad 6. decembra. Ministerstvo financií (MF) SR v ňom počíta s poklesom dlhu aj deficitu v najbližších rokoch. Vyrovnané hospodárenie by malo byť dosiahnuté v roku 2020.

Vláda si v návrhu rozpočtu na budúci rok stanovila cieľ deficitu verejných financií na 0,83 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalšom roku sa má znížiť na 0,1 percenta HDP, v roku 2020 je cieľom vyrovnaná bilancia. Dlh má v budúcom roku klesnúť tesne pod hranicu 50 percent HDP (49,9 percenta). Do roku 2020 sa má ďalej znižovať, a to k úrovni okolo 45 percent HDP.

4,2-percentný rast

"Rozpočet, s ktorým prichádzam, je založený na ekonomickom raste 4,2 percenta. Môžeme hovoriť o zdravom ekonomickom raste, ktorý je založený na domácej spotrebe. Sú v ňom zahrnuté aj kľúčové investície," priblížil na rokovaní výboru minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Rozpočet počíta aj s prioritami, na ktorých sa dohodli koaliční partneri. Ide napríklad o zvýšenie minimálnej mzdy, podporu v dochádzaní za prácou, zvýšenie príplatkov za nočnú prácu a prácu počas víkendov a sviatkov.

Úver od EIB

"V návrhu rozpočtu je množstvo priorít. Ide napríklad o krytie záväzku o úprave platových pomerov zamestnancov v štátnej službe. Sú tu veľké investičné projekty, ktoré sú nadotované v našich rezervách. Sú v ňom premietnuté napríklad aj prijaté legislatívne zmeny v oblasti sociálneho poistenia, zákona o službách zamestnanosti a ďalších. Sú to masívne zákony aj z pohľadu vplyvov na verejné financie," priblížil Kažimír.

Vyčíslil tiež, že rastú zdroje aj na financovanie vzdelávania. "Budeme pokračovať v súboji o každé jedno euro v zdravotníctve," avizoval Kažimír s tým, že v rámci projektu Hodnota za peniaze bude zanalyzované aj odmeňovanie v štátnej a verejnej správe.

Poslanci schválili aj pozmeňujúci návrh Ladislava Kamenického (Smer-SD), ktorý vytvára možnosť prevziať rámcový úver od Európskej investičnej banky (EIB) v objeme do 300 miliónov eur. "Nejde o navýšenie výdavkov. Ide len o spôsob financovania. Nemusíme sa financovať len cez Agentúru pre riadenie dlhu a likvidity na finančných trhoch, ale aj prostredníctvom EIB," vysvetlil Kamenický.

Zníženie zadlženia 

Opozičný poslanec Eugen Jurzyca (SaS) upozornil na hodnotenie zákona roka Radou pre rozpočtovú zodpovednosť. "Udržateľnosť verejných financií je podmienená tým, či v roku 2020 budeme mať vyrovnaný rozpočet. Tri roky sa znižoval dlh podľa RRZ jednorazovými opatreniami. Máme nízku záväznosť strednodobého rozpočtového rámca," skritizoval Jurzyca.

Aktuálny návrh rozpočtu verejnej správy na nasledujúce roky podľa MF SR ale zahŕňa aj opatrenia, ktoré povedú k zníženiu zadlženia Slovenska mimo sankčných pásiem dlhovej brzdy od roku 2019. K poklesu celkového deficitu na horizonte prognózy podľa MF SR dôjde najmä tlmením rastu výdavkov verejnej správy v porovnaní s nominálnym rastom hrubého domáceho produktu (HDP). V pomere k HDP majú klesnúť aj prevádzkové výnosy verejnej správy a sociálne transfery.

Na výšku dlhu by podľa ministerstva mohla v čiastočnej miere vplývať aj stratégia riadených likvidných aktív štátu. Kažimír tiež upozornil na to, že verejný dlh na Slovensku postupne klesá.

01 - Modified: 2024-04-04 14:10:07 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada počíta s infláciou pod tri percentá, očakáva vyšší rast ekonomiky 02 - Modified: 2024-03-17 14:16:37 - Feat.: - Title: Kováčik pre HN: Iba športový úspech dnes už sponzorom nestačí. Investičný dlh sme ešte nedobehli 03 - Modified: 2024-03-12 12:09:29 - Feat.: - Title: Kmotrík ml. pre HN: Vnímam, čo je najväčší problém Slovana. Musíme na tom zapracovať 04 - Modified: 2024-02-24 16:18:00 - Feat.: - Title: Drvivá väčšina spoločností nemá pripravené rozpočty na tento rok, môžu ušetriť na nákladoch 05 - Modified: 2024-02-10 07:57:00 - Feat.: - Title: Europarlament a členské krajiny Únie sa dohodli na reformách rozpočtových pravidiel
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:03