StoryEditor

Daňové úrady nemajú problém odpúšťať

"Považujem za absurdné, aby som musel platiť dane, ktoré mi štát napokon vráti. Komplikuje mi to život, prácu a mám pocit, že úplne zbytočne," hovorí istý podnikateľ. Podľa hovorcu Daňovej správy Roberta Mervu sa daňové úrady snažia vychádzať podnikateľom v ústrety. Odmieta tvrdenie, že by v súčasnosti paušálne zamietali žiadosti o úpravu v platení preddavkov.

Majiteľ realitnej kancelárie v Bratislave sa tento rok viac venoval cestovaniu ako podnikaniu, a tak ho príliš neprekvapilo, keď mu účtovníčka na jeseň oznámila, že firma skončí tento rok v mínuse. V predchádzajúcich rokoch sa mu darilo a tomu zodpovedali aj jeho dane.
Podnikateľ sa zmieril s realitou a pokúsil sa aspoň upraviť tok svojich peňazí. Požiadal daňový úrad, aby mu odpustil štvrťročné preddavky na daň, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou bude jeho daňová povinnosť za tento rok nulová. "Daňová úradníčka na moje prekvapenie žiadosť zamietla. Namiesto vysvetlenia mi iba oznámila, že takéto požiadavky sa teraz zamietajú všetkým," hovorí majiteľ, ktorý pre obavy z reakcie daňového úradu odmietol zverejniť svoje meno.
"Považujem za absurdné, aby som musel platiť dane, ktoré mi štát napokon vráti. Komplikuje mi to život, prácu a mám pocit, že úplne zbytočne," povzdychol si podnikateľ.
Milosrdné úrady
Podľa hovorcu Daňovej správy Roberta Mervu sa však daňové úrady snažia vychádzať podnikateľom v ústrety. Odmieta tvrdenie, že by v súčasnosti paušálne zamietali žiadosti o úpravu v platení preddavkov. "Daňový úrad v Bratislave, kam tento podnikateľ patrí, dostal v tomto roku skoro 400 žiadostí na platenie preddavkov iným spôsobom a iba tri z nich zamietol." Merva dodal, že majiteľ realitnej kancelárie pravdepodobne nesplnil všetky podmienky, prípadne doklady o odôvodnení žiadosti neboli dostatočné.
Ústretovosť pri platení preddavkov potvrdila aj riaditeľka daňového úradu v Poprade Darina Salanciová. "Určite sa to dá riešiť," reagovala na bratislavský prípad s tým, že ak podnikateľ preukáže, že je v strate, "nemal by byť problém preddavky odpustiť." Poznamenala, že popradský úrad väčšinu podobných žiadostí rieši kladne.
Pri odpúšťaní však zohráva úlohu to, či sa konkrétnemu úradu darí napĺňať daňové príjmy do rozpočtu. Hovorca Daňovej správy Robert Merva to pripúšťa: "Robí sa to ojedinele. Závisí to od konkrétneho daňového úradu."
Preddavky daniari zvyčajne odpúšťajú, aj keď podnikateľ doloží, že jeho príjem bol iba jednorazový a v ďalších rokoch sa už nebude opakovať - napríklad z predaja majetku. "Niekedy kvôli opatrnosti podobným žiadostiam vyhovieme iba na rok a daný subjekt môže potom znovu požiadať o zníženie alebo odpustenia platenia preddavkov na daň," doplnila Salanciová. Daňové úrady zvyknú odpúšťať aj sankcie, penále a pokuty.
Svitlo na lepšie časy
Podobných problémov, ako má podnikateľ z Bratislavy, je čoraz menej. Vzťahy firiem a živnostníkov s daňovými úradmi sa podľa prezidenta Podnikateľskej aliancie Slovenska Martina Krekáča v posledných štyroch rokoch zlepšili. "Hlavne v komunikácii, rýchlosti vybavovania podnetov, ale aj v tom, že odpovede úradníkov na daňových úradoch sú oveľa kompetentnejšie ako kedysi," povedal. Na daňových úradoch si uvedomujú, že do vzťahu s klientmi sa oplatí investovať. "Chceme zvýšiť dobrovoľné plnenie daňových povinností," naznačila dôvod Daniela Lojdová z Daňového úradu v Nitre. Výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor tvrdí, že nakoniec všetko závisí od ľudí a konkrétneho prípadu. S prístupom daňových úradov je spokojný. "To, čo umožňuje zákon, vybavujú korektne," dodal Gregor.
V minulosti vznikali problémy vo vzťahu podnikateľ - daňový úrad aj pre nedostatky v legislatíve. Podnikateľ sa napríklad sporil s daňovým úradom. Ak nesúhlasil s jeho rozhodnutím, nemohol sa odvolať na nezávislú inštitúciu, ktorá by posúdila problém s nadhľadom. "Bol to prakticky stav bezprávia, dostali sme sa do sporu s daňovým úradom a museli sme ísť so sťažnosťou až na Najvyšší súd, no ten neskúmal podstatu veci, ale iba to, či boli, alebo neboli dodržané procesné úkony," sťažuje sa podnikateľ, ktorý nechcel, aby sme zverejnili jeho meno z rovnakých dôvodov ako majiteľ realitky. Teraz je situácia iná. "Ak podnikateľ neuspeje ani na Daňovom riaditeľstve, môže podať žalobu na krajský súd a potom na Najvyšší súd," tvrdí daňový poradca Eugen Kostovčík. Prípadne sťažnosti posudzuje nielen procesne, ale aj vecne.

01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Právna úprava záložného práva v akciovej spoločnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:08