StoryEditor

Ľudia prešli od telefonovania k správam

27.12.2006, 23:00
Ľudia počas vianočných sviatkov čoraz viac uprednostňujú posielanie textových správ pred klasickým telefonovaním. Mobilní operátori zaznamenali počas tohtoročného Štedrého dňa historické rekordy v počte odoslaných SMS.

Ľudia počas vianočných sviatkov čoraz viac uprednostňujú posielanie textových správ pred klasickým telefonovaním. Mobilní operátori zaznamenali počas tohtoročného Štedrého dňa historické rekordy v počte odoslaných SMS z mobilných telefónov, pričom počet uskutočnených hovorov mierne klesol.
Zákazníci T-Mobile tento rok počas Štedrého dňa odoslali 10,3 milióna textoviek, Orange zaznamenal až 17,8 milióna SMS. V prípade T-Mobile ide v porovnaní s 24. decembrom spred roka o 32-percentný nárast, u najväčšieho operátora zákazníci poslali o 13 percent viac krátkych správ.
Siete vydržali
Obaja operátori oznámili, že so sieťami problém nemali a všetky správy boli doručené. "Sieť je dimeznovaná na väčšiu kapacitu, ako pri bežnom používaní. Nezaznamenali sme žiadne technické problémy, správy v najvyťaženejšom čase okolo druhej hodiny poobede mohli niekoľko minút meškať, ale to sa stáva u oboch operátorov," povedal Martin Vidan z T-Mobile.
Ani Orange nezaznamenal vážnejšie problémy, a to aj vďaka dobrému počasiu. "Nemali sme problémy ani s SMS centrom, ani so sieťou," povedal Boris Bukovský z Orange. Najväčší operátor počas sviatkov vypol notifikáciu pri predplatených kartách, aby zvýšil priechodnosť siete. Do objemu odoslaných správ teda na rozdiel od minulých rokov nie sú započítané spätne odoslané informačné SMS pre zákazníkov.
Po Štedrom dni v normále
Zatiaľ čo ľudia s obľubou posielajú SMS presne na Štedrý deň, a to najmä poobede, ďalšie dva vianočné sviatky sa už približujú k bežným víkendovým číslam. T-Mobile dokonca v prvý sviatok vianočný zaznamenal v porovnaní s minulým rokom mierny úbytok textoviek. Počas Štedrého dňa je však 32-percentný nárast posielania SMS zákazníkov T-Mobile až štyrikrát väčší než pri porovnaní rokov 2004 a 2005.
Citeľný vzostup zaznamenali operátori tohtoročný Štedrý deň aj pri obrazových správach, takzvaných MMS, až o 31 percent viac ich odoslali zákazníci Orange, 17-percentný vzostup pocítil T-Mobile. Štedrý deň bol rekordérom v počte odoslaných správ počas posledných rokov aj pri porovnaní so Silvestrom, resp. prvým januárom, iný vývoj sa neočakáva ani tento rok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 23:12