StoryEditor

Nezostane na obnovy autobusov

13.10.2006, 00:00

Autobusovým dopravcom v rukách štátu nezostane asi nič iné ako jazdiť na starých strojoch. Ministerstvo dopravy nebude mať budúci rok dostatok peňazí na obnovu ich vozového parku. Injekcia z eurofondov na dopravu sa totiž scvrkne o 400 miliónov korún a tak musí rezort prehodnotiť svoje priority. "Ako prvú zvážime obnovu vozového parku SAD a MHD v štátnych rukách," povedal hovorca ministra Marián Jánošík. Ak by na obmenu autobusov europeniaze nezostali, ešte nie je jasné, či sa úloha splní zo štátneho rozpočtu.
Vrásky na čele robí ministerským úradníkom aj financovanie bratislavského letiska. Po stopnutí jeho predaja minister dopravy Ľubomír Vážny prisľúbil, že štát doň naleje tri až styri miliardy korún. Keďže však ide o štátnu akciovku, nemôžu sa na tento účel použiť prostriedky z rozpočtu. Náhradné riešenie sa bude musieť nájsť aj k alternatíve financovania potrebných investícií z eurofondov. Ministerstvo teda uvažuje o úvere, čo je vzhľadom na obrovskú investičnú potrebu a nízke zisky letiska v súčasnosti ťažko dostupným riešením. Tohtoročný zisk letiska je zatiaľ len okolo sto miliónov korún.
Celkovo Vážneho rezort v roku 2007 zo štátneho rozpočtu dostane 27 miliárd korún, ďalších 17 miliárd by mali tvoriť financie z EÚ. "V zásade sme spokojní, aj keď sme očakávali viac," priznal minister. V rokoch 2007 až 2013 bude ministerstvo dopravy disponovať vyše 118 miliardami korún z eurofondov

Financovanie dopravy v roku 2007
Oblasť

Suma (v mld. Sk)

Zdroj

Výkony vo verejnom záujme železníc 8,1

ŠR

Modernizácia železníc 4

ŠR + eurofondy

Výstavba diaľnic a rýchlostných ciest 7,5

ŠR + eurofondy

Opravy a údržba diaľnic a RC 0,96

ŠR

Výstavba ciest 1. triedy a diaľničných privádzačov 3,2

ŠR + eurofondy

Zdroj: ministerstvo dopravy

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:13