StoryEditor

Nové plošiny pre imobilných cestujúcich

30.05.2007, 00:00

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK), a. s., v pondelok 21. mája pripravila v železničnej stanici Nové Zámky prezentáciu koncepcie prepravy imobilných cestujúcich vlakom. V tejto súvislosti bola predstavená zástupcom zväzu invalidov aj nová mobilná plošina, ktorá slúži na nakládku a vykládku cestujúcich s obmedzenou schopnosťou pohybu. Cieľom prezentácie bolo predovšetkým praktické predvedenie zariadenia v praxi.
Plošina bude slúžiť na prekonávanie výškového rozdielu medzi nástupiskom a podlahou vozňa či už pre ľudí odkázaných na invalidný vozík, alebo pre ľudí, ktorí trpia len dočasnou indispozíciou, ako aj pre matky s kočíkmi.

ZSSK pripravuje projekt, ktorého cieľom je riešenie prepravy cestujúcich s obmedzenou alebo so zníženou mobilitou. Prezentačná akcia v Nových Zámkoch je začiatkom intenzívnej spolupráce, ktorej výsledkom bude vyriešenie sporných bodov a požiadaviek medzi ŽSR a ZSSK, kde ŽSR ako správca infraštruktúry má povinnosť zabezpečiť bezbariérové prístupy v železničných staniciach a ZSSK ako dopravca má povinnosť zabezpečiť samotnú prepravu tejto skupiny cestujúcich. Na základe výstupov z následných rokovaní sa pripraví pilotný projekt na rozmiestnenie mobilných plošín v železničných staniciach Bratislava hlavná stanica, Nové Zámky a Štúrovo, kde bude v praxi overený spôsob zabezpečenia obsluhy, a vzájomná spolupráca jednotlivých zložiek zainteresovaných na preprave imobilných cestujúcich.
Plošina má ľahkú oceľovú konštrukciou s ručným zdvihom kľukou cez lankový prevod. Nosnosť plošiny je 250 kg. Konštrukcia je ľahko prenosná vďaka štyrom kolesám so samobrzdiacim zariadením. Štandardne bývajú podobné plošiny umiestnené na zakrytej časti nástupísk.

Po skúšobnej prevádzke bude ZSSK uvažovať o postupnom vybavovaní ostatných železničných staníc významnejšieho charakteru

Podobné plošiny sa používajú vo viacerých krajinách EÚ. V susednej Českej republike majú v prevádzke nasadených 51 plošín.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. apríl 2024 07:58