StoryEditor

Prioritou sú pitná voda a kanalizácie

19.12.2006, 23:00
Z celkového balíka 11,36 miliardy eur (asi 403 miliárd korún), ktoré poskytne Slovensku na roky 2007 až 2013 Európska únia, dostane rezort životného prostredia 1,8 miliardy eur (64 miliárd korún). Spomedzi jedenástich operačných programov tak druhú najvyššiu sumu. Najviac, vyše 3,2 miliardy eur (113,5 miliardy korún) pridelil vládny kabinet rezortu dopravy.

Z celkového balíka 11,36 miliardy eur (asi 403 miliárd korún), ktoré poskytne Slovensku na roky 2007 až 2013 Európska únia, dostane rezort životného prostredia 1,8 miliardy eur (64 miliárd korún). Spomedzi jedenástich operačných programov tak druhú najvyššiu sumu. Najviac, vyše 3,2 miliardy eur (113,5 miliardy korún), pridelil vládny kabinet rezortu dopravy.
"Z európskych fondov dostaneme viac peňazí, ako pôvodne schválila pre náš operačný program predchádzajúca vláda," zdôraznil minister životného prostredia Jaroslav Izák. Bývalý kabinet pôvodne tiež chcel dať na životné prostredie toľko čo súčasný, ale napokon sumu znížil o 350 miliónov eur (asi 12,5 miliardy korún). Pri novom delení "eurobalíka" Ficova vláda rezortu peniaze vrátila.
Spokojný exminister
S týmto jej rozhodnutím je spokojný aj exminister životného prostredia, opozičný poslanec László Miklós (SMK). "Som veľmi rád, že sa rezortu zvýšila možnosť čerpania eurofondov, hoci som teraz v opozícii. Lebo keď naša vláda na poslednom rokovaní z nich ubrala, veľmi ma to nahnevalo. Až tak, že som bol pri hlasovaní proti takémuto deleniu."
Miklósa, ako tvrdí, vtedy prekvapilo, že na znížení prostriedkov pre životné prostredie sa dohodli jeho kolegovia - vtedajší ministri financií a výstavby Ivan Mikloš a stranícky kolega László Gyurovszky. "Nikomu o tom nepovedali a ako hotovú vec to predložili vláde."
Kam s peniazmi?
Rezort životného prostredia rozdelil 1,8 miliardy eur šiestim prioritným programom. Ako povedal Izák, najviac, 725 miliónov eur (25,7 miliardy korún), sa dá z eurofondov na výstavbu nových vodovodov, kanalizačných systémov, čistiarní odpadových vôd a na sledovanie stavu povrchových a podzemných vôd. Slovensko totiž za vyspelými štátmi únie v hustote týchto sietí stále zaostáva. Preto nás Európska únia počas prístupových rokovaní zaviazala k výraznému zlepšeniu v tejto oblasti.
Druhým najpodporovanejším programom bude podľa Izáka odpadové hospodárstvo, na ktoré rezort vyčlenil 485 miliónov eur (17,2 miliardy korún). Investujú sa do podpory separovaného zberu odpadu, jeho recyklácie, ale aj do odstraňovania environmentálnych záťaží a na rekultiváciu skládok odpadov.
Takmer 360 miliónov eur (12,8 miliardy Sk) sa vynaloží na ochranu ovzdušia, ozónovej vrstvy Zeme a na podporu obnoviteľných zdrojov energie.
Proti povodniam
Na zabezpečenie Slovenska pred povodňami sa z eurofondov poskytne 120 miliónov eur (4,2 miliardy Sk). "Na protipovodňovú ochranu stále chýbajú peniaze. Vyčlenenie týchto prostriedkov považujem za veľmi dôležité a zlomové oproti súčasnému stavu," zdôraznil Izák.
S vyššou sumou na boj proti záplavám súhlasí aj Miklós. Upozorňuje však, že ochrana pred povodňami je vecou vlády, ktorá má na to dať potrebné peniaze zo štátneho rozpočtu a nevyužívať príliš eurofondy. Tieto peniaze budú podľa neho chýbať na plnenie záväzkov voči Bruselu, najmä na nové vodovody, kanalizácie a čistiarne odpadových vôd. Je preto zvedavý, odkiaľ na to štát zoberie. "Lebo ak Slovensko nesplní svoje záväzky, únia nás môže pokutovať. Možno sa sprivatizujú vodárenské spoločnosti a tie budú investovať. To by sa však prejavilo v náraste cien vodného a stočného," dodal Miklós.

Rozdelenie financií v Operačnom programe životné prostredie  
na roky 2007 až 2013 (v mil. eurách)
Racionálne využívanie vôd (vodovody, kanalizácie a pod.) 725,24
Protipovodňová ochrana 120
Ochrana ovzdušia 359
Rozvoj odpadového hospodárstva 485
Ochrana a regenerácia prírody a krajiny

56.76

Technická pomoc 54
Celkom

1,8 miliardy eur

Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 07:56