StoryEditor

OECD: Grécko musí pokračovať v reformách

31.05.2007, 07:13
Autor:
TASRTASR

Grécka ekonomika patrí medzi najrýchlejšie rastúce v rámci Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) v uplynulých 10 rokoch. Potrebuje však realizáciu ďalších reforiem, ak má byť jej výkon udržateľný. Uvádza sa to v dnešnej správe OECD týkajúcej sa ekonomiky krajiny.
Podľa OECD je veľmi povzbudzujúce, že sa Grécku podarilo v uplynulých dvoch rokoch udržať rast aj napriek úsiliu o konsolidáciu verejných financií. "Je nevyhnutné využiť toto obdobie rýchleho rastu na odstránenie zostávajúcich slabých stránok na trhu produktov a práce a na posun fiškálnej politiky smerom k udržateľnej pozícii pokračovaním v dôkladnej konsolidácii a dôchodkovej reforme," uvádza správa OECD.
Pokračovanie reforiem je dôležité práve teraz, pretože občania sú dostatočne spokojní a "dobré časy" pokračujú. Presadenie ďalších reforiem je podľa OECD hlavnou výzvou pre gréckych politikov. Bez reforiem výdavky na dôchodky pohltia v priebehu dvoch až troch desaťročí až pätinu rozpočtu.
Vo svojej minulotýždňovej správe prognózovala OECD, že grécka ekonomika bude v tomto a budúcom roku pokračovať v raste niekde na úrovni okolo 4 %.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:20