StoryEditor

BMW, Zhi Dou alebo Linglong. Východ čaká na megainvestície

20.04.2018, 12:38
Aj bezprostredná poloha oceliarne môže novým hráčom hrať do karát.

Priemyselný park Haniska. Zatiaľ čo jeden je pri Prešove, jeho menovec čoskoro vyrastie priamo pri Košiciach. Podľa informácii HN, by do parku mal zavítať aj hráč z oblasti automobilového priemyslu.

Ministerstvo hospodárstva sa k pripravovanej investícii odmieta vyjadriť. Šéf rezortu Peter Žiga zatiaľ médiám povedal, že v hre sú viacerí investori. „Hovoríme asi o piatich potencionálnych investoroch. Tým máme záujem poskytnúť toto územie. Nový park je 10 kilometrov od Košíc v katastri šiestich obcí a v priamom susedstve US Steel, končí tam tiež širokorozchodná trať,“ uviedol šéf hospodárstva.

Aj bezprostredná poloha oceliarne môže novým hráčom hrať do karát. Košická oceliareň je totiž priamym dodávateľom pre automotive segment.​

​Celková výmera nového priemyselného parku rozprestierajúceho sa v bezprostrednej blízkosti košického letiska a obcí Čaňa, Geča, Haniska, Sokoľany, Šaca a Valaliky, má byť na úrovni 250 hektárov. Nie je vylúčené, že na jednom piesočku sa pomestí viacero investorov.

Nemecká kvalita na východe

Jedným z možných hráčov, ktorý by na východ Slovenska mohol prísť je nemecký výrobca luxusných vozidiel BMW. Správu zverejnil ako prvý týždenník Koment.

Informácie o tom, že by mal záujem o výrobu na našom trhu kolovali médiami už pred rokmi. A to konkrétne v rokoch 2012 a 2013, no automobilka ich vždy dementovala. Tentokrát však výrobca nepovedal svoje áno ani nie.

„Zatiaľ nepadlo finálne rozhodnutie na vytvorenie nového výrobného závodu. BMW Group priebežne zvažuje, ktoré krajiny sú vhodné pre budúcu produkciu. Ak budúci dopyt prekročí dostupnú kapacitu, nemožno vylúčiť možnosť rozšírenia výrobnej siete BMW Group o ďalšiu polohu v dlhodobom horizonte,“ uviedla pre HN hovorkyňa nemeckej spoločnosti Sandra Schillmöller.

Kompaktné elektromobily z Číny

Ďalším hráčom, ktorý by mohol prejaviť záujem o priestory a takisto spĺňa podmienky automobilového výrobcu je čínska spoločnosť vyrábajúca elktromobily Zhi Dou. Tá sa nad naším trhom rozhoduje už zopár mesiacov.

Podľa informácii HN je okrem Slovenska pre spoločnosť zaujímavým hráčom aj Rumunsko. To ponúka pre potenciálnych investorov dotácie až do 50 percent investície. Naše ministerstvo hospodárstva pritom ponúka podnikom dotáciu do výšky 35 percent. Konečné rozhodnutie čínskej automobilky o tom, kde bude nakoniec pôsobiť, by malo padnúť na jeseň.

Linglong potrebuje nutne miesto

Ďalším hráčom, ktorý by mohol okupovať časť nového priemyselného parku, je čínsky gumárenský gigant Linglong. Ten má v Európe záujem vytvoriť výrobný závod. Pôvodne bol rozhodnutý pre Moravu. Tam však podľa informácii HN nenašiel dostatočný priestor. Výrobca totiž potrebuje pre svoju prevádzku súvislých sto hektárov, ktoré by v Košiciach nájsť vedel.

„Existujú plány na výstavbu budúcich výrobných závodov v Európe a Severnej Amerike. Spoločnosť Linglong sa usiluje dostať medzi top 10 svetových výrobcov pneumatík a dosiahnuť ročnú kapacitu 90 miliónov kusov pneumatík do roku 2020,“ uviedla minulý rok pre HN čínska firma.

Rok 2020 výrobcu tlačí aj preto, že má zazmluvnenú poprednú európsku automobilku z Nemecka. O ktorú ide však nekonkretizovala. Môže ísť napríklad aj o BMW, čím by subdodávateľ mohol sídliť v bezprostrednej blízkosti odberateľa.

Žiadosť o vyvlastnenie pozemkov

Ministerstvo hospodárstva tento týždeň predložilo vláde žiadosť o vyvlastnenie pozemkov s rozlohou viac ako 250 hektárov v katastrálnom území Čaňa, Geča, Haniska, Sokoľany, Šaca a Valaliky. „Uvedené územie má veľmi veľa vlastníkov. Preto sme sa rozhodli pre túto formu,“ uviedol Žiga po rokovaní vlády na margo vyvlastňovania.

O tom, s kým vláda rokuje, odmietol hovoriť. „Potencionálnym investorom prekáža, ak sa ich meno prezradí. Hovoríme asi o piatich potencionálnych investoroch, ktorý by mohli vytvoriť tisícky pracovných miest. Sú to väčšinou veľké zahraničné firmy z Európy i Ázie,“ dodal Žiga.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 02 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 03 - Modified: 2024-04-06 12:00:00 - Feat.: - Title: Vyvetraj si po voľbách hlavu. Skvelé miesta na výlet len na skok od Košíc 04 - Modified: 2024-04-02 10:42:16 - Feat.: - Title: Na Jakobyho ulici v Košiciach by mal vyrásť bytový komplex za 12 miliónov eur 05 - Modified: 2024-03-28 13:37:43 - Feat.: - Title: Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 16:59