StoryEditor

Problémy firiem: Otázky a odpovede

15.12.2005, 23:00

Daňový úrad mi uložil pokutu za neskoré poslanie prehľadov o zrazených a odvedených preddavkoch za prvý a druhý štvrťrok a Hlásenie. Dane som však zaplatila načas. Hneď po výzve som im dokumenty poslala. Napriek tomu mi udelili pokutu šesťtisíc korún. Odvolala som sa na môj zdravotný stav, v tom čase som bola PN pre zlomený stavec. Pokutu mi však neodpustili. Zdá sa mi to nespravodlivé, veď som dane zaplatila načas. Ako mám postupovať ďalej? Má vôbec význam sa opäť odvolávať?
-- Za oneskorené predloženie hlásenia a prehľadu je správca dane povinný takúto pokutu uložiť. Môžete sa odvolať. Ak však pokuta bola uložená v súlade so zákonom, správca rozhodnutie o uložení pokuty nemôže zmeniť.

Som živnostník a uplatňujem si daňový bonus na deti. Za minulý rok mi vyšla vďaka tomu záporná daňová povinnosť. Ako mám požiadať o preplatenie? Kedy mi prídu peniaze? Je tam rovnaký postup ako pri uplatňovaní bežného daňového preplatku? (platím štvrťročné preddavky).

-- Postup pri vrátení zápornej daňovej povinnosti je rovnaký, ako pri vrátení daňového preplatku. Daňovník pošle žiadosť na príslušný daňový úrad o preplatenie zápornej daňovej povinnosti. Daňový úrad alebo správca dane si však môže preveriť, či nemá ďalšie záväzky voči daňovému úradu. Ak áno, nedoplatok napríklad na inej dani sa zníži vo výške sumy zápornej daňovej povinnosti. Ak nie, preplatok daňovníkovi bude poukázaný do jedného mesiaca, najskôr po uplynutí jedného mesiaca po plynutí lehoty na podanie daňového priznania (31.3).

Ako je to s uplatňovaním paušálnych výdavkov? Môže sa to kombinovať, ak som mal okrem toho príjmy ešte z trvalého zamestnania?
-- V týchto prípadoch zákon nezakazuje uplatniť si pri príjmoch z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti či z prenájmu výdavky percentom z príjmov, ak má okrem týchto príjmov aj príjmy zo závislej činnosti.

Zdroj: MF SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:02