StoryEditor

Vláda rozdelila eurofondy

06.12.2006, 23:00
Slovensko bude čerpať eurofondy vo výške 11,36 miliardy eur v rokoch 2007 až 2013 s viacerými úpravami v porovnaní s pôvodným plánom Dzurindovej vlády. Namiesto deviatich kapitol budeme europeniaze čerpať cez jedenásť programov.

Slovensko bude čerpať eurofondy vo výške 11,36 miliardy eur (v prepočte 403 miliárd korún) v rokoch 2007 až 2013 s viacerými úpravami v porovnaní s pôvodným plánom Dzurindovej vlády, ktorá mala k dispozícii 11,24 miliardy eur. Namiesto deviatich kapitol budeme europeniaze čerpať cez jedenásť programov.
Národný strategický referenčný rámec, ktorý rozdeľuje 403 miliárd korún, schválila včera vláda. Nasledovať budú rokovania s Európskou komisiou o definitívnom obsahu dokumentu, ktorý bude komisia pripomienkovať.
Najviac dostane doprava
Hlavným cieľom rozdelenia europeňazí bude zvýšenie výkonnosti regiónov a zamestnanosti. Najviac, 3,2 miliardy eur, dostane dopravná infraštruktúra. Podľa návrhu Dzurindovej vlády mala doprava dostať až 3,44 miliardy eur. "Človek nikdy nie je spokojný s tým, čo má, ale musím povedať, že suma zodpovedá potrebám Slovenska," povedal minister dopravy Ľubomír Vážny. Štátny rozpočet bude potreby kryť ďalšími 17 miliardami korún, prioritami sú železničná doprava a výstavba diaľnic. "Vyzerá to tak, že diaľnica z Bratislavy do Košíc bude hotová až v roku 2014," dodal Vážny, čo je v porovnaní s poslednými odhadmi o rok neskôr.
Čaplovič: internet k ľuďom
Namiesto programu znalostná ekonomika, do ktorého malo ísť 2,6 miliardy eur, sú schválené tri programy s takmer trojmiliardovou euroinjekciou. Ide o informatizáciu spoločnosti, výskum s vývojom a konkurencieschopnosť s hospodárskym rastom. Viac v porovnaní s pôvodným plánom má dostať životné prostredie, namiesto 1,45 miliardy eur vláda schválila o 350 miliónov viac.
Informatizácia sa z ministerstva dopravy presúva pod Úrad vlády, o implementáciu úloh sa bude starať 150 ľudí na ministerstve financií.
"Chceme zjednotiť snahy, aby na informatizáciu neboli vyčlenení ľudia na každom ministerstve," povedal podpredseda vlády Dušan Čaplovič. Jeho cieľom je dostať vysokorýchlostný internet až "k ľuďom aj v tej najzaostalejšej dedinke", na čo má ísť 221 miliónov eur z celkových 993 miliónov eur určených pre informatizáciu.
Namiesto pôvodných dvoch programov podporujúcich vzdelanie s celkovo 1,38 miliardy eur vznikol len jeden s menej ako polovičným prílevom europeňazí. Výpadok však nahrádza spomínané rozšírenie pôvodného programu znalostná ekonomika.
Jedenástku programov dopĺňa nová kapitola s názvom Bratislavský kraj, na ktorú má ísť 87 miliónov eur. Operačné programy pokryjú Európsky fond regionálneho rozvoja, Kohézny fond a Európsky sociálny fond. Fondy môžu poskytnúť najviac 85 percent každej verejnej zákazky.

Dve a pol miliardy eur pre vidiek
Vláda včera schválila aj návrh národného strategického plánu rozvoja vidieka na roky 2007 až 2013, ktorý umožňuje čerpať 1,93 miliardy eur z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka a ďalších 558 miliónov eur bude vyčlenených zo štátneho rozpočtu. "Po prerátaní je to zhruba 92 miliárd korún, čo na jeden rok predstavuje okolo 15 miliárd. Ide o výrazný nárast oproti súčasnosti," povedal minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa. Polovica peňazí by sa mala vynaložiť na zlepšenie životného prostredia vidieka. (SITA)

Ako sa rozdelia eurofondy

Operačný program

Riadiaci orgán

Suma v mil. eur

Regionálny Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja

1 445

Životné prostredie Ministerstvo životného prostredia

1 800

Doprava Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií

3 207

Informatizácia spoločnosti Úrad vlády

993,1

Výskum a vývoj Ministerstvo školstva

1 209

Konkurencieschopnosť a hospodársky rast Ministerstvo hospodárstva

772

Zamestnanosť a sociálna inklúzia Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny

881,8

Vzdelávanie Ministerstvo školstva

617,8

Zdravotníctvo Ministerstvo zdravotníctva

250

Bratislavský kraj Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja

87

Technická pomoc Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja

97,6

Spolu  

11 360

Zdroj: SITA

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:41