StoryEditor

Telekomunikačný úrad odmieta vyjadrenia Slovak Telekomu

28.12.2007, 12:49
Autor:
SITASITA

Telekomunikačný úrad SR (TÚ) odmieta vyjadrenia spoločnosti Slovak Telekom v súvislosti s vyše polmiliardovou pokutou, ktorú jej uložil Protimonopolný úrad SR (PMÚ) za protisúťažné praktiky stláčania marží a núteného spájania rôznych služieb v rokoch 2004 až 2005. Ako v stanovisku TÚ uviedol jeho hovorca Roman Vavro, vyjadrenia ST sú zavádzajúce a účelovo sa snažia navodiť dojem, že spoločnosť Slovak Telekom pri poskytovaní svojich produktov postupovala v súlade s rozhodnutiami, ktoré v minulosti vydal TÚ. "Napríklad rozhodnutím zo dňa 18. júla 2004 úrad nariadil odstránenie núteného spájania poskytovania služby prístupu k širokopásmovým službám ADSL s poskytovaním telefónnych služieb. Uvedené rozhodnutie úradu bolo potvrdené rozsudkom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky," konštatoval Vavro.
Rovnako zavádzajúce je podľa neho aj tvrdenie, že výšku maloobchodných cien volaní určil ST v súlade s metodikou určenou úradom. "Úrad do dnešného dňa nevydal žiadne rozhodnutie, ktorým by určil metodiku kalkulácie výšky maloobchodných cien telefonovania vo vzťahu k cenám veľkoobchodným. To však neznamená, že subjekt s dominantným postavením na trhu má v prípade absencie regulačného rozhodnutia oprávnenie beztrestne stanoviť ceny tak, aby sa obmedzovala súťaž na relevantných trhoch," dodal hovorca TÚ. Za takéto konanie je pritom podľa neho jednoznačne zodpovedná spoločnosť ST a musí byť v plnom rozsahu pripravená niesť aj negatívne následky svojho protisúťažného správania.
ST vo štvrtok na pokutu vo výške 525,8 mil. Sk reagoval vyjadrením, že neustále čelí neprimeranému tlaku zo strany PMÚ a že rozhodnutie úradu je založené na metodike, ktorá je v rozpore so zaužívanou praxou Európskej komisie, ako aj s reguláciou, ktorú uložil TÚ. PMÚ pritom podľa spoločnosti rozhodnutím zasahuje do kompetencií TÚ a trestá firmu za viazanie telefónneho pripojenia a telefónnej služby, ktoré podľa ST nie je rozhodnutiami TÚ zakázané. PMÚ svoje prvostupňové rozhodnutie o udelení pokuty, voči ktorému je možné sa odvolať, odôvodnil zneužitím dominantného postavenia zo strany ST údajným stláčaním marže a viazaním produktov, ktorého sa mala firma dopustiť v rokoch 2004 až 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:29