StoryEditor

Slovensko sa zlepšilo vo výbere daní, za susedmi však zaostávame

Slovensku sa darí bojovať proti daňovým únikom, no ostatné krajiny V4 sa nám vzďaľujú.

Aj napriek tomu, že slovenská ekonomika chladne a obchodníkom klesajú tržby, štát vyberá na dani z pridanej hodnoty viac peňazí. To sa odrazilo aj na efektívnej daňovej sadzbe, ktorá dosiahla nový rekord – štátu sa tak darí vyberať dépeháčku historicky najlepšie.

Čo za tým je, dnes nie je jasné. „Neidentifikovali sme žiadny jednorazový faktor. Viac budeme vedieť, keď dostaneme výsledky priznaní za január a február, v ktorých sa ukáže, či silný trend výnosu pokračuje,” povedal Michal Havlat z odboru daňových príjmov a fiškálnych analýz Inštitútu finančnej politiky.

Podľa hovorkyne Finančnej správy Ivany Skokanovej sú za zlepšením viaceré kroky, ktoré zaviedli od roku 2012. Medzi najvýznamnejšie patrí zavedenie kontrolného výkazu, ktorý musia firmy platiace DPH od roku 2014 pravidelne posielať Finančnej správe.

Pomocou neho možno vystopovať celý dodávateľský reťazec a identifikovať podozrivé transakcie, ktoré majú za následok podvod na DPH,“ vysvetlil Tomáš Janoušek z poradenskej skupiny Xtend Group.

Vlaňajší posun efektívnej daňovej sadzby z 15,5 na 15,8 percenta je však podľa analytika inštitútu INESS Radovana Ďuranu len marginálnym zlepšením.

Za štátmi s efektívnejším výberom stále výrazne zaostávame,“ povedal. Naznačuje to aj príbuzný ukazovateľ – daňová medzera, ktorú meria Európska komisia vo všetkých krajinách Únie. V nej síce Slovensko už roky napreduje, no stále zostávame na chvoste Európy. Výrazne sa nám pritom vzďaľujú naši susedia, ktorí bojujú proti daňovým únikom razantnejšie.

Obrázok zväčšíte kliknutím.

HN

Napríklad Poliaci dokázali v priebehu niekoľkých rokov okresať daňovú medzeru z 27 na deväť percent. Je za tým napríklad aj to, že zaviedli v omnoho väčšom rozsahu než Slovensko tuzemské samozdanenie, v ktorom sa daňová povinnosť prenáša na poslednú firmu v reťazci.

Guvernér centrálnej banky Peter Kažimír tesne pred odchodom z funkcie ministra financií v rozhovore pre HN povedal, že umiestneniu Slovenska nerozumie.

Dokonca na ministerstve existuje skupina, ktorá má preskúmať metodológiu výpočtu daňovej medzery,“ dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 14:49