StoryEditor

Cena ropy vyskočila o dolár a obchoduje sa nad úrovňou 95 USD

06.11.2007, 07:44
Autor:
TASRTASR

Cena ropy vyskočila viac ako o dolár a znova sa obchoduje nad úrovňou 95 USD za barel, v prepočte 2 183,30 SKK. Ázijské akciové burzy dnes stagnovali a obchodníci stavajú na pokles ropných zásob v USA, čo by tesne pred začiatkom zimnej sezóny na severnej pologuli mohlo opäť vyvolať býčiu náladu na ropnom trhu.
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy s decembrovým kontraktom sa dnes ráno v elektronickom obchodovaní na ázijskom trhu predával za 95,21 USD, čo je o 1,23 USD viac ako v pondelok na konci obchodovania. Počas pondelka americká ropa oslabila takmer o dva doláre a uzavrela na úrovni 93,98 USD za barel. Ropa Brent zo Severného mora dnes ráno zdražela o 1,26 USD na 91,75 USD za barel.
Cena čierneho zlata od polovice augusta, kedy sa nachádzala pod úrovňou 70 USD za barel, neustále rastie. Podporuje ju hlavne slabnúci dolár a špekulatívne investície do ropy a iných komodít. Teraz, pred začiatkom zimy, sa k tomu pridávajú obavy z nízkych ropných rezerv.
Očakáva sa, že v stredu zverejnená správa amerického ministerstva energetiky ukáže pokles zásob ropy v USA o 1,6 milióna barelov. Príčinou je prerušenie dodávok z Mexika. Rezervy destilátov sa pravdepodobne znížili o 700 000 barelov a benzínu o 100 000 barelov.
Americký minister energetiky Sam Bodman uviedol, že súčasné ceny ropy predstavujú pre spotrebiteľov "obrovský problém". Bodman dúfa, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) zvýši ťažbu, aby uvoľnila náladu na ropnom trhu. Väčšina predstaviteľov kartelu však zvýšenie dodávok odmieta. Tvrdia, že na trhu je dostatok ropy a jej vysoká cena je spôsobená špekuláciami a geopolitickým napätím.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:10